Förflytta dig till innehållet

Polisen förklarar sig igen: Så här kör du vid snötäckta hastighetsmärken

I bland går det inte att se hastighetsskyltarna. Polisen förklarar nu hur man då ska göra. Foto: Eugen Friman


Diskussionen om vilken hastighet bilisterna ska hålla då det inte går att se hastighetsskyltarna om de är täckta av snö fortsätter.
ÅU skrev förra veckan om Nagubon Eugen Friman som först fick böter då han körde drygt 70 kilometer i timmen på en sträcka där högsta tillåtna hastighet var 60 kilometer i timmen.
Det gick inte att se siffrorna på skylten på grund av snö och boten drogs senare tillbaka.
Överkommissarie Dennis Pasterstein vid Polisens trafiksäkerhetscentral gjorde ett försök att förklara vilka regler som gäller, och nu gör han det igen eftersom det fortfarande råder förvirring kring det här.
I ett inlägg på Facebook skriver Pasterstein att om hastighetsskylten är snötäckt får man i en tätort köra högst 50 kilometer i timmen och utanför tätorten högst 80 kilometer i timmen.
Han ger också ett exempel: Om den senaste snöfria skylten visar 100 och den nästa skylten inte går att se på grund av snö är den högsta tillåtna hastigheten 80 kilometer i timmen.
Dessutom bör bilisten iaktta sin omgivning och hålla en lämplig situationshastighet, skriver Pasterstein.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter