Förflytta dig till innehållet

Polisen förhindrade omfattande narkotikasmuggling – hänger samman med stor narkotikahärva

Polisen är färdig med en förundersökning där en kriminell grupp misstänks för smuggling av narkotika och smugglingsförsök mellan november 2020 och januari i år.

Förundersökningen började redan i juli 2020. Enligt polisen smugglade den kriminella gruppen i november över 70 000 narkotikaklassade läkemedelstabletter från Slovakien och över 22 000 ecstasytabletter från Spanien till Finland.

Läkemedelstabletterna skickades till Finland med posten och beslagtogs av Tullen. Polisen beslagtog ecstasyn i Vanda som hade skickats från Spanien i ett däck.

Smuggling under planering

Den kriminella gruppen misstänks också för att ha planerat omfattande narkotikasmuggling. Enligt polisen var avsikten att smuggla bland annat 50-100 liter amfetaminolja, 10 000 ecstasytabletter och 28 kilogram MDMA till Finland. Polisen misstänker att tanken var att framställa åtminstone 150 kilogram rent amfetamin av oljan.

Smugglingen stannade dock vid försök, eftersom polisen grep den huvudmisstänkte i Spanien i januari i år.

— Enormt stora narkotikapartier var på väg till de finska marknaderna och polisen lyckades förhindra genomförandet av de mycket detaljerade planerna. Narkotikasmugglingen hade förberetts länge, säger kriminalöverkommissarie Jari Räty vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

21 personer inblandade

Polisen uppger att den huvudmisstänkte är en 33-årig man från Birkaland. Han misstänks för de fyra grova narkotikabrott som utretts under förundersökningen.

Enligt polisen är sammanlagt 21 personer inblandade i narkotikahärvan. Tio av dem har varit häktade under utredningen.

Förundersökningen gjordes som ett samarbete mellan Centralkriminalpolisen, Tullen, Polisinrättningen i Inre Finland och Polisinrättningen i Helsingfors.

Förundersökningen lämnas nu till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter