Förflytta dig till innehållet

Polisen berättar vem som sätter tassen på skorven i vassen

Kristoffer Nöjd
Övergiven båt i Ekenäs.
Den här båten vid Baggöbron i centrala Ekenäs har inte övervintrat så bra.

Har du hittat en till synes övergiven båt i vassruggen på sommarstugan eller längs strandpromenaden där du rör dig? Det händer så här års. Polisinrättningen i Västra Nyland berättar på sin webbplats om hur man ska gå till väga i dessa fall.

Enligt kommissarie Markus Ramstedt på Raseborgspolisen får man varje år vid dessa tider vetskap om båtar som blivit någonstans och skräpa.

– På vårt område har vi många sjöar och en lång kustremsa. Man ringer ofta och konsulterar oss om båtar som lämnats i någon båthamn eller flutit i land på privat mark. I de flesta fall är det inte direkt en polissak. Hur processen går vidare beror också på om det är fråga om skrot eller något av värde, vilket en båt ofta är.

Det är bara en del av fallen som kommer till polisens kännedom.

– Man kanske snarare kontaktar oss via larmcentralen om man noterar en båt som flyter obemannad och det finns en risk att någon hamnat i fara. Men då är det mer fråga om personen än om båten, säger Ramstedt.

Vilka åtgärder man ska vidta beror på i vilket område båten hittas eller har lämnats.

Om båten övergivits på stadens eller kommunens område, är det staden respektive kommunen som ansvarar för att flytta båten som då anses ha övergivits eller lämnats på en plats utan tillstånd.

Ett allmänt tillvägagångssätt är att föra båtarna till stadens depå, där de förvaras i några månader. Om båtens ägare inte hämtar båten under denna tid, säljs den vidare på auktion.

Markägare kan konsultera polisen

Om båten lämnats på privat mark ska markens ägare konsultera polisen. Det kan strida mot lagen att avsiktligt överge en båt. Polisen beslutar vid behov om båten är värdelös och om den ska föras direkt till en lämplig avfallsbehandlingsplats. Polisen transporterar inte skrotbåtar. Om man inte får kontakt med båtens ägare är det markägaren som ansvarar för transporten och övriga kostnader.

Om en båt som lämnats på ett privat område är i säljbart skick, tillämpas hittegodslagen. Polisen beslutar om den tar båten till polisinrättningen eller om den till exempel ger markägaren rätt att förvara båten på den plats där den hittats. Enligt hittegodslagen övergår äganderätten till upphittaren efter tre månader, om inte ägaren hämtar sin båt.

Ta bild och lämna lapp!

Hur ska man då göra om man tror sig ha kommit över en övergiven båt? Polisen instruerar i detta fall att ta ett foto av båten och på en synlig plats på båten lämna en uppmaning om att båten ska flyttas eller ett omnämnande om att båten befinner sig på privat mark.

Ofta hämtar ägaren båten till följd av detta. Om det är fråga om en båt som ska registreras, kan polisen vid behov kontakta den ägare som framgår av båtregistret.

En båt ska registreras om motorn har en effekt på över 20 hästkrafter eller om den är minst 5,5 meter lång. Om båten anmälts som stulen, tar polisen över ärendet.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Polisen berättar vem som sätter tassen på skorven i vassen

  1. ÅU skrev

    Hej! Det ska nog vara ”en skorv” i betydelsen gammal, dålig båt.

  2. Lars-Henry Björklund skrev

    Har man blandat ihop orďen en skorv och ett skrov!?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter