Förflytta dig till innehållet

Polisen bekräftar: Ankaret som trasade gasröret hör till misstänkt kinesiskt fartyg

Centralkriminalpolisen
Det här ankaret misstänks komma från det kinesiska fartyget Newnew Polar Bear.

Det misstänkta sabotaget på gasledningen Balticconnector har nu undersökts i en månad. Centralkriminalpolisen har nu bekräftat sina misstankar om att det ankare som lyftes ur Finska viken kommer från fartyget Newnew Polar Bear.

I polisens pressmeddelande nämns att samarbetet mellan finländska och estniska myndigheter har varit tätt och produktivt. Polisen har också samarbetat med Kinas myndigheter.

– De tekniska undersökningarna fortsätter, även om den aktiva platsundersökningen avslutats. I det här skedet kan det konstateras att ankaret som lyftes den 24 oktober passar enligt vissa tekniska uppgifter in på fartyget Newnew Polar Bear, säger kriminalkommissarie Risto Lohi i polisens pressmeddelande.

Huvudutredningslinjen är oförändrad. Utredningen fokuserar fortfarande på att få fram fartyget Newnew Polar Bears del i händelsen.

– Vi har haft kontakt med kinesiska myndigheter och utarbetat en begäran om internationell rättshjälp för att få fram nödvändiga uppgifter, säger Lohi i pressmeddelandet.

Mer detaljerade tekniska undersökningsresultat ges senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter