Förflytta dig till innehållet

Poker Run i skärgården: Ofattbart miljösvineri

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under många år har det talats om hur viktigt det är att skydda skärgården, dess miljö och fågelliv. Skärgårdens frid och tystnad lockar sommargäster som inbringar pengar till lokala näringar. Det har ordnats allmogeseglatser och marknader med närproducerade varor, ekologiskt och miljövänligt har varit inne. Barnen får lära sig att segla med optimistjolle. Klimatet har man även önskat skydda med minskad användning av fossila bränslen.

Men det existerar alltid personer vars andliga kapacitet och omdömesförmåga är bristfällig. Det är sådana typer som är ansvariga för motorhelvetet Poker Run. Racerbåtar med överstora motorer, fallossymboler för på en femårings nivå kvarblivna män, ska braka genom skärgårdshavet lördagen den 3 juli, skingra och skrämma livet på sjöfågelfamiljer, och jaga alla andra båtar på flykten. Denna gång får vi hoppas att det går utan dödsfall.

Den med ett helvetiskt dunder vrålande idiotkonvojen rusar från Nagu via Stormälö till Teersalo och från Teersalo via Verkan tillbaka till Nagu.

Efter första världskriget sänkte tyskarna sina krigsfartyg genom att ställa dem på rad. Sedan öppnade man bottenventilerna. De ansågs tillhöra en förgången tid, som dinosaurerna, de skulle aldrig behövas på nytt.

Racerkörning i skärgården med fossildrivna jätteleksaker tillverkade för psykosocialt efterblivna penningdrogade individer tillhör en förgången tid. Sådant miljösvineri är definitivt inte i samklang med moderna värderingar. Deltagarbåtarna i Poker Run borde även ställas upp på rad för eliminering!

Men att öppna bottenventilerna och sänka dem skulle vara att skräpa ner i naturen. Båtarna (om de kan kallas båtar) borde föras till återvinning, kylarvätskan, bränslet, oljan och batterierna separeras, motorerna till metallåtervinning, och glasfiberskroven hackas i bitar antingen till energiåtervinning eller något annat lämpligt enligt EU:s avfallshierarki.

Man kunde även tänka sig att vi andra båtägare samlar ihop pengar till en liten skrotningspremie som skulle räcka till en roddbåt.

Dela artikeln

25 kommentarer: “Poker Run i skärgården: Ofattbart miljösvineri

 1. Caj Ström skrev

  Tack Jarl Ahlbeck
  Din insändare innehåller allt för den om älskar den finska skärgården.
  Poker Run visar inget annat än ett totalt förakt för den skönhet, lugn och ro som skärgården borde få vara.

 2. Robert Lindell skrev

  Janne Pajunen

  Fårlåt att jag hade 5 i rättstavning i skolan .
  Om min text var hotfull vad var då det Jarl Ahlbeck skrev åt oss som deltog i Pokerrun
  Vad tror du ett barn på 12år tror när han läste Artikken?
  Nu slutar jag detta ock väntar på ursäkt av Jarl Ahlbeck så livet får gå vidare till nästa pokerrun

 3. ÅU skrev

  Hej Åsa! Vi förväntar oss att både insändarskribenter och läsare som kommenterar insändare och/eller artiklar skriver sakligt. Att den här insändartexten publicerades trots att den innehåller osakliga formuleringar är vår miss. Hoppas att du noterade vår/Stefan Holmströms ursäkt lite längre ner här i samma tråd. Mvh Monica Forssell/ÅU

 4. Åsa Heinonen skrev

  När tänkte Kapten Jarl ordna denna eliminering så att vi kan försvara oss?? Otroligt att insändare får skriva vad som helst men vi som önskar kommentera skall vara sakliga.. Undrar också vilken psykologutbildning du Jarl gått om du har rätt att skriva att vi alla är : ”psykosocialt efterblivna penningdrogade individer ”
  Hälsningar då från en troligtvis psykosocialt efterbliven penningdrogad individ som är mamma till tre barn, VD för några företag och aldrig läst sådan smutskastning förut.
  Lämnar härmed ÅU ifred vad gäller läsning, prenumeration eller möjliga anonnseringar i Er tidning. Önskar att alla tar ett svalt bad, andas in och ut och har en skön sommar.

 5. Marcus Häger skrev

  Äntligen nån som vågar sjunga ut och sätta patrasket på plats. Klar och koncis retorik. Bra där Jarl A. Tack.!

 6. Jarl Ahlbeck skrev

  Senare i år ska Poker Run köra i Hangö. Den enda lärdomen man kan få av förra årets är att inte alls arrangera denna galenskap. Mina åsikter om värderingar och personliga egenskaper hos de ansvariga och deltagarna ska det inte offras mera trycksvärta på. Jag måste väl i fortsättningen tänka på vad jag skriver så att jag inte skriver vad jag tänker. Det här är knappast en ursäkt, men nog ett löfte att sila snacket i fortsättningen. Gasen i botten nu bara, gubbstruttar, och ha inte ihjäl nån i år.

 7. Janne Pajunen skrev

  Robert lindell, det är inte lätt att helt förstå det du skrev då där förekommer en massa skrivfel i din kommentar, jag utgår från att du var nykter då du skrev. Men ska man tolka det sista du skrev som ett hot? Även om det inte var riktat till mig så känns det väldigt olustigt att du uttryckte dig hotfullt. I och med att din kommentar kan läsas av många så blir det per automatik ett grovt hot och jag har tagit en skärmbild av det du skrev och som kommer att bifogas till en eventuell polisanmälan. Önskar nu ett svar från dig Robert Lindell här på sidan.

 8. ÅU skrev

  Hej.
  Det var jag som redigerade in insändaren. Jag borde ha läst den bättre och reagerat på sådana formuleringar som inte borde ha fått gå in. Kunde ha bett skribenten stryka/skriva om. Jag ber om ursäkt av alla som upprörts av insändaren. Förlåt.
  /Stefan Holmström, ÅU

 9. Anette Bergman skrev

  Är det verkligen ingen på redaktionen som läser igenom texterna före tryck?

 10. Marika Heikkilä skrev

  Väntar, som flera andra här, på svar från ÅU, varför har ni valt att publicera herr Ahlbecks uppkastningar?

 11. Maylis Spiik skrev

  Miljö- och naturskydd är någonting andra kan syssla med – inte vi som har dessa infernaliska båtar – och Andreas Johansson ; man behöver inte bekanta sej med något upplägg – man hör det!

 12. Ted Bergman skrev

  Språkbruket med krigsassosiation for under ribban.
  Ser man på hur utveckling annors skett i världen så är det dessa rikare som först tar ny teknik i bruk vilket sedan möjliggör utveckling och massproduktion så andra får möjlighet. Se bara på bilsidan ex Tesla. Googlar man poker run electric ser man redan att eventet tagit till sig elbilar. Lika kommer hända på båtsidan.
  Vi övriga kan fundera på varför vi ex inte starkare jobbat för att ex fartygstrafiken vi alla använder direkt eller indirekt är CO2 neutral.

 13. Tony Karlsson skrev

  Jag är inte tillräckligt insatt i evenemanget i fråga, jag utövar inte denna typ av hobby, ej heller har jag några starka åsikter vare sig för eller emot att dessa evenemang arrangeras. Det jag dock verkligen motsätter mig är dels Ahlbecks bristande retorik, och ännu mera att Åbo Underrättelser åtar sig att förmedla och sprida dessa påhopp. Enligt sina webbsidor förbehåller sig ÅU rätten att välja vilka insändare som publiceras, så här har man på tidningens håll av allt att döma gjort en medveten bedömning.

  TkD Ahlbeck torde rimligtvis kunna framföra sina åsikter genom riktiga sakargument och utan att ta till ad hominem-argument mot personer med andra hobbyn och fritidsintressen än han själv. Det hör verkligen inte hemma i ett sakligt debattklimat att lättvindigt vända sig med sådana här uttryck:

  – ”personer vars andliga kapacitet och omdömesförmåga är bristfällig”
  – ”på en femårings nivå kvarblivna män”
  – ”psykosocialt efterblivna penningdrogade individer”

  Det är uppenbart att Ahlbeck i detta fall vill provocera istället för att debattera eller ens välkomna några motargument. Det är förstås hans rätt och det får stå för honom. Jag skulle dock väldigt gärna vilja veta varför Åbo Underrättelser väljer att ge Ahlbeck utrymme och fungera som forum för dessa personangrepp på såväl sina webbsidor som i den tryckta papperstidningen? Massmedierna har ett ansvar även då man publicerar material som producerats av allmänheten. Anser ÅU att man har följt dessa principer vid publicerat av denna insändare?

 14. Andreas Johansson skrev

  Peter P, tycker du ” tillverkade för psykosocialt efterblivna penningdrogade individer ” och tex ” för på en femårings nivå kvarblivna män” är rumsrent? Nej det är det inte! Lite bättre debattklimat önskas nog.

 15. Peter Petterson skrev

  Att uttrycka sig som A.J. gör, om J.A., är både kränkande och diskriminerande. I detta fallet säger han ”Jo för att typer så som Ahlbäck tillåts föra sej på detta sätt”… Typer som??? Ja vad menar han? Klarspråk önskas. Inte rumsrent.

 16. Robert lindell skrev

  Hej
  Tycker Åu att detta är Ok att skriva ut
  Jag har deltagit i dagens poker run med båt ock skriver detta
  Deltagarbåtarna i Poker Run borde även ställas upp på rad för eliminering!
  Min pojke frågade mig att kommer detta nu att hända med båten ock pappa ock mig för att vi deltog i evenemanget?
  Om inte ÅU ock den somm skrivit detta ber om fårlåt om dessa komentarer personligen till mig ock min pojke så vet ni säkert var vi träffas !

 17. Peter Petterson skrev

  Det har varit pajkastning på FB om racets vara eller icke vara. Tenderade att utvecklas till rena stridigheter. Håller helt med Jarl här. Nog med bullret på dessa rena mördarmaskiner främst avseende djurlivet och i värsta fall även människan, stora som små, med Hangö som exempel. Kommer att hända fler ggr. allteftersom spektaklet växer. Dags att avveckla denna lek. Det enda argumentet förespråkarna använder sig av är, att jippot tillför pengar åt enskilda företagare. Miljötänket existerar inte i Joakim von Ankas värld. Trodde att människan blivit klokare än så under pandemitiden då det funnits tid till eftertanke och reflexion. Egotrenden verkar ha återuppstått, med rötter från 80-talet. Att visa upp den ena muskelbåten efter den andra imponerar inte ett dugg på varken miljövänner eller andra förkämpar av en harmonisk, stressfri tillvaro. Sommarstugan var lösningen för den hårt arbetande, krigsutsatta finländska familjen, att möjliggöra och återfå en smula återhämtning eller retreatment i lugna omgivningar. Detta har präglat andan för de flesta av oss. Vattenskotrar, muskelbåtar ibland i samband med alkohol, har blivit ett gissel och tilltalar tydligen nutidsmänniskan mer än lugna semestrar. Ju mer buller, dess större trygghet.

 18. Andreas Johansson skrev

  Har du Ahlbäck alls bekanta dej med upplägget kring PokerRun? För det verkar nog inte alls som du gjort de, därför är ditt språkbruk helt huvulöst felriktat.

  Förövrigt verkar det som om allt flera tyckare i detta ärende går ut med stora ord utan den MINSTA LILLA insyn i hela evenemanget.

  Varför har debattklimatet blitt så här uruselt? Jo för att typer så som Ahlbäck tillåts föra sej på detta sätt…

 19. Raymond Barr skrev

  Håller fullständigt med Jarl Ahlbäck om hans åsikter, och språkbruk i Poker Run arrangemanget. Skrev redan för ett år sedan, innan olyckshändelsen i Hangö, om idiotin i hela evenemanget. Åbolands skärgård är redan nu överbelastad med högljudda fortgående vidunder som inte hör hemma i vår fragila skärgård.
  Det är ytterst beklagligt att man arrangerar dylika tillställningar, utan att ta hänsyn till ett kort årligt återkommande sommarparadis.
  Det vore intressant att veta vilka motargument Andreas johansson har att komma med i detta ämne, istället för att be om hjälp av tidningen?

 20. Jarl Ahlbeck skrev

  Förstår protesterna mot mitt språkbruk, brukar inte använda sånt. Men jag bara inte klarar av att hålla locket på när det är fråga om sån uppenbar idioti som Poker Run.

 21. Johan Hermansson skrev

  Håller fullständigt med AJ, Ahlbecks skriverier är det närmsta man kommer personligt trackaseri utan att nämna namn.

 22. juha j h lähteenmäki skrev

  20 år västanfjärd,,,,roskisansa var med nyckel,,bra,,,men jävkla idioter slängde all skräp bredid dem,,,till all lycka kan man läsa addressena på gamla tidningar,,,hälsnin till,,kommer någon dag,,orkar intte gå från st.karis,,,,mvh lähteenmäki j j h ,,,,,länge sen vestanviksv 485 b…

 23. Andreas Johansson skrev

  Bästa ÅUs redaktion, är den här insändaren helt okej enligt er? Det går säkert att föra debatt utan dylikt språkbruk? Eller har herr Ahlbåck rätt att uttrycka sej hur som helst?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter