Förflytta dig till innehållet

Pohjola-Norden i Pargas firar och blickar framåt

Firar 70. Pohjola-Norden i Pargas firar i morgon kväll. På bilden sittande från vänster styrelsemedlemmarna Bodil Mattas, Anita Sjöholm (ordf.), Oona Johansson och Irma Nylund. Bakom Sune Backlund och Kari Penttinen.


Det är inte lätt för ideella föreningar att tävla om folks dyrbara fritid. 70-årsjubilerande Pohjola-Norden i Pargas utgör inget undantag här, något som man är mer än medveten om i föreningens styrelse.
Ordförande Anita Sjöholm hoppas att föreningen skulle hitta nya och yngre Norden-entusiaster till exempel via skolorna.
– En förhoppning är att vi kunde få in mera av det nordiska också i skolorna i Pargas, inte minst på den finskspråkiga sidan. Finland har mycket gemensamt med sina nordiska grannar, till och med mera än man vid första åtanke skulle tro, säger Sjöholm.

Pohjola-Norden i Pargas
Grundades 1948.
Ordnar bland annat resor till olika nordiska länder.
Nordiskt gästabud som ordnas på Nordens dag den 23 mars är ett populärt evenemang.
Har för tillfället ett nittiotal medlemmar, varav endast en bråkdel är aktiva.
Västanfjärdsbon Michael Oksanen är generalsekreterare för moderorganisationen Pohjola-Norden.

Hoppas på yngre

Nordisk litteraturvecka (som för övrigt bytte namn från Nordisk biblioteksvecka just i år) och ”Kura skymning” är ett koncept som moderorganisationen Pohjola-Norden aktivt varit med och marknadsfört. Då är det uttryckligen högläsningen som firas och uppmärksammas – från och med i år också under rubriken ”kura gryning” som riktar sig till en yngre publik.
Ett annat sätt att närma sig nya medlemmar kunde vara via matkulturen. God och hälsosam, traditionell mat ligger i tiden – och den nordiska matskatten bara väntar på att bli mer välkänd.
Föreningen kommer också att göra en satsning på sin digitala närvaro, något som helt och hållet saknas just nu. Man har varken en egen webbsida eller egna sidor i de sociala medierna.

Backlund med i fyra decennier

Tidigare ordföranden och nuvarande styrelsemedlemmen Sune Backlund blickar tillbaka på sina närmare fyrtio år inom föreningen och konstaterar att det var läraren Rolle Karlsson som en gång i tiden fick honom intresserad för det nordiska.
Backlund kände sitt Norden via jobbet på Åbo Akademi, där han i egenskap av lektor i fysikalisk kemi bland annat handledde doktorander som studerade och forskade i Bergen i Norge.
– Det var oljeboom på gång då och Norge var populärt. Många av doktoranderna försvann sedan vidare ut i världen och blev professorer i USA, Tyskland och Norge. Det blev ju litet av en hjärnflykt, så kanske jag i själva verket gjorde norden en björntjänst, skrattar Backlund.
Pohjola-Norden i Pargas har de senaste åren samarbetat tätt med andra föreningar till exempel kring researrangemang och man har haft gott om deltagare på resorna.
Pargasföreningens jubileumsfest ordnas på Storgårds pensionat (industrimuseet) i morgon kväll den 28 november. Anmälningstiden till jubileumsfesten har redan gått ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter