Förflytta dig till innehållet

"Plast ska antingen återvinnas eller förbrännas till energi"

Kampanjen ”plastfri skärgård” (ÅU 11.1.2019) vill få skolor, elever, föreningar och företag att anti-plastjobba.
Jag önskar kampanjen lycka till och hoppas att den hjälper till att minska onödig förbrukningen av engångsmaterial, och framför allt förhindra att plast hamnar ut i naturen!
Plast ska antingen återvinnas eller förbrännas till energi.
Samtidigt måste vi komma i håg att det livsmedel vi köper i plastförpackning är otroligt mycket mera resurskrävande än själva förpackningen.
Lösviktsförsäljning med ökat spill som följd skulle göra miljön en björntjänst.
I samma tidning skrivs om företaget Matsmart som säljer restvaror.
Bra!
Det slängs 400 miljoner kilo ätbar mat i Finland!
Förutsättningen för Matsmarts verksamhet är att maten är bra och lufttätt förpackad, och jag kommer nog inte på något bättre alternativ än plast.
Pro Nagu tänker att det kunde finnas begagnade tygkassar som folk får ta i butiken i ställe för att köpa plastkasse.
Men här måste man passa upp.
Den 14 mars 2018 publicerade Danmarks miljöministerium en rapport, där man jämförde miljöpåverkan av olika alternativ för inköpspåsar.
Referensen är en engångspåse av plast som sedan går med soporna till förbränning.
En vanlig bomullspåse borde återanvändas 7 100 gånger för att vara lika miljövänlig som plastpåsen och en papperspåse 43 gånger.
Finlands bomull kommer från Kina, Västafrika, Indien, Uzbekistan och Kazakstan där odlingen och bomullstygprocessen kräver enorma sötvattenmängder, bekämpningsmedel, lågavlönad arbetskraft och fossil energi.
Aralsjön som var världens fjärde största insjö för 50 år sedan är nu en stinkande saltpöl, vattnet från floderna leds till bomullsfälten varifrån en del av vårt bomullstyg härstammar, inte till sjön som tidigare.
Detta anses av många vara världshistoriens värsta av människan åstadkomna miljökatastrof. Ekologisk bomull är ännu mera miljöskadlig enligt danskarna.
Min svärmor, pensionerad folkskollärarinna, har alltid ett par prydligt till söta trianglar hopvikta begagnade plastpåsar med sig i handväskan till butiken. Rekommenderas!
Jarl Ahlbeck
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter