Förflytta dig till innehållet

Plaska runt bland plastskräp på Ruisrock

Ruisrock 2013. I år vill Åbo yrkeshögskola väcka tankar kring festivalens del i nedskräpandet av naturen. Foto: Frans Rinne


Under Ruisrock bjuder studerande vid Åbo yrkeshögskola på en annorlunda upplevelse vid sin programpunkt RuisH2Ock: dyk ner bland plastskräp i havet med hjälp av VR-glasögon.
Känner man sig modig kan man också få en förstahandsupplevelse av hur det känns att vara ett vattenlevande djur i förorenat vatten. Det finns nämligen en bassäng med vatten som man får plaska runt i, och vattnet är fyllt med skräp.
Från Åbo gästhamn kommer en Seabin flyttas till Ruisrocks VIP-brygga, och kan ses på en skärm vid RuisH2Ock-punkten. En Seabin är en anordning som flyter i vattnet och suger in skräp i ett uppsamlingskärl, som sedan töms manuellt.
Vid RuisH2Ock kan man också bekanta sig med teknologi som används för att göra dricksvatten av havs- eller sjövatten, och se ett konstarbete av lera skapat av Alina MacDonald, studerande vid Åbo yrkeshögskola.
Poängen med RuisH2Ock är att uppmärksamma hur mycket plast som finns i våra hav, både på andra håll i världen och i Finland. 90 procent av allt skräp i Östersjön är plast.
Plasten är en stor fara för djur som lever i eller vid havet, då plasten bryts ner lösgörs så kallad mikroplast. Mikroplasten äts av fiskar och hamnar slutligen i människan.
Åbo yrkeshögskola och Håll skärgården ren i samarbete med Ruisrock hoppas nationalparken kan lämnas i ett renare skick än vad den var före festivalen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter