Förflytta dig till innehållet

Planerna för gamla konserthuset i Åbo skapar kontrovers – missnöje med att tävlingsvinnaren ratas

Åbo stads material
visionsbild tagen uppifrån med upplysta byggnader i mörker,
Juryns tvåa "Agora" är det förslag som Åbo väljer att gå vidare med då konserthusområdet ska utvecklas.

Vad ska det bli av Åbos nuvarande konserthus och området runt omkring på Aningaisbacken när stadens nya musikhus vid åstranden står klart?

Ja, för att få svar på den frågan har staden ordnat en tävling om hur gamla konserthuset och dess näromgivning ska utvecklas.

Juryns etta är problematisk

Fem förslag lämnades in och enligt juryn blev vinnaren bidraget ”Uudet Sävelet”.

Vem som står bakom bidragen är oklart och offentliggörs först nu, då stadsstyrelsen i Åbo har utnämnt vinnaren.

Stadens kanslichef Tuomas Heikkinen har dock satt käppar i hjulen för vinnarbidraget. Enligt honom är det bidrag som har fått högst poäng i tävlingen problematiskt, då det inte beaktar byggnadsskyddet tillräckligt.

Därför föreslog han för stadsstyrelsen att bidraget som fick nästmest poäng, ”Agora”, skulle utses som vinnare.

en arkitektskissÅbo stads material
Bidraget ”Uudet sävelet” fick mest poäng i tävlingen, men utgår från mer ny byggrätt än vad planen tillåter.

På förslag av SDP:s Jarmo Rosenlöf bordlades ärendet senast.

Läs också:

Ännu inget beslut om konserthusets framtid och ”Agoravisionen” – stadsstyrelsen bordlade ärendet

Nu har Heikkinen och stadens stadsmiljödirektör Christina Hovi preciserat varför det egentliga vinnarbidraget inte kan utses till vinnare.

Till stadsstyrelsen skriver de att om alla de byggnader som inte är skyddade rivs så får man bygga omkring 14 600 våningskvadratmeter till.

Som jämförelse kan nämnas att konserthuset är drygt 7 900 våningskvadratmeter, medan yrkesinstitutets byggnad är ungefär 16 800 våningskvadratmeter.

I förslaget ”Uudet Sävelet” skulle nybyggena bli 21 200 våningskvadratmeter, det vill säga 6 600 kvadratmeter för stort.

I förslaget ”Agora”, som kom på andra plats i tävlingen, är nybyggenas storlek 14 330 våningskvadratmeter.

”Agora” utgår också från att alla de byggnader som är skyddade i dag skulle vara det också i fortsättningen.

”Inte realistiskt att riva så mycket”

Hovi och Heikkinen betonar att det ur planläggningssynvinkel inte är realistiskt att det skulle vara möjligt att riva kulturhistoriskt värdefulla byggnader i den utsträckning som ”Uudet Sävelet” räknar med.

Enligt tjänstemännen betyder det också att bidragets kvadratmeterpris på 900 euro inte är realistiskt.

Problematiskt är också att ”Uudet Sävelet” innehåller så höga byggnader att det planläggningsmässigt sett är mycket osäkert om förslaget skulle gå att genomföra.

Tanken är att de pengar som staden får in genom att sälja konserthustomten plus yrkesinstitutet ska användas för att delvis finansiera det nya musikhuset och yrkesinstitutets Taito-kampus i Kuppis.

– Tävlingsbidraget ”Uudet Sävelet” innehåller så många risker med tanke på tidtabellen och innehållet, att vi därför föreslår att stadsstyrelsen godkänner tävlingsbidraget ”Agora” som vinnare, skriver de två tjänstemännen.

Anonymt brev till medier och styrelse

Det här faller inte i god jord. ÅU:s redaktion har fått ett anonymt brev där ”bekymrade konsulter i byggbranschen” anser att staden förlorar sin trovärdighet om inte det bidrag som juryn har utsett vinner. Brevet har de också skickat till stadsstyrelsens medlemmar.

Enligt brevskrivarna har juryn bestått av fem tjänstemän och tre stadsstyrelsemedlemmar med tillräcklig kompetens att bedöma tävlingsbidragen.

Brevskrivarna anser att det är fel att man river upp resultatet efter att tävlingen har avgjorts.

– Om man kringgår ”Uudet Sävelet” så att det inte vinner tävlingen borde den som har gjort det här tävlinsbidraget få ersättning, skriver de anonyma konsulterna.

Tjänstemännens förslag till stadsstyrelsen är att alla fem tävlingsbidrag skulle få 20 000 euro var för sitt arbete.

Och stadsstyrelsen godkände enhälligt tjänstemännens förslag. Åbo stad går alltså vidare med tvåan i tävlingen och bidraget ”Agora” då gamla konserthuset och Aningaisbacken ska utvecklas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter