Förflytta dig till innehållet

Pizza på tre minuter i S:t Karins – ÅU testade pizzaautomaten

Lucas Ekblad
Kvinna står vid en svart vägg med en skärm och ska beställa en pizza.
Man kan beställa en pizza som gräddas på tre minuter vid automaten. Alma Ruonamo står och beställer pizzorna.

Nu kan man få en rykande varm pizza på tre minuter i S:t Karins. I juni har en liten kiosk i trä vid namnet ”Fizza” dykt upp på Huskon Kauppasalis gård, vid korsningen av Nylandsvägen och Skärgårdsvägen.

Efter att man har gjort sin beställning och betalat för pizzan, tillagas den på tre minuter. Automaten håller öppet dygnet runt.

En liten byggnad i trä framför en stor tegelbyggnad på en parkeringsplats.Lucas Ekblad
Pizzaautomaten hittar man i S:t Karins, nära korsningen av Nylandsvägen och Skärgårdsvägen.

ÅU åkte till S:t Karins för att testa pizzorna. Reportrarna beställde en Hawaiipizza och veganpizzan Vöner Delight.

Pizzorna övertygade inte ÅU:s reportrar. I motsats till annonseringen om restaurangkvalité, påminde de snarare om fryspizzor.

– Fyllningen är god, men kanterna är ganska torra. Särskilt den växtbaserade osten på den veganska pizzan är väldigt torr på kanterna, säger ÅU:s reporter Alma Ruonamo.

Priserna på pizzorna är mellan 10 och 15 euro.

– Jag skulle nog inte betala det priset för de här pizzorna, säger reporter Lucas Ekblad.

Han kan ändå tänka sig att personer som kör längs med vägen nattid, då övriga restauranger är stängda, uppskattar automaten.

En man står framför pizzaautomaten. Han håller i en pizza som han ser på.Alma Ruonamo
ÅU:s reportrar testade pizzorna. Lucas Ekblad har precis fått en varm Hawaiipizza som gräddades på tre minuter.

Som utlovat tog det tre minuter för varsin pizza att bli färdig, vilket sparar en hel del tid under en lunchpaus.

ÅU:s reportrar laddade först ner appen och lade pizzorna i varukorgen. Pizzorna kunde betalas i appen och man fick en beställningskod.

En bild på en telefonskärm. På skärmen ser man en bild på en pizza som man kan beställa via appen.Lucas Ekblad
ÅU:s reportrar provade beställa pizzorna via appen. Man ska tydligen ändå gå fram till automaten för att pizzorna ska börja gräddas.

Efter en stunds väntan gick reportrarna fram till automaten eftersom de inte fick någon avisering om när pizzorna är färdiga via appen.

Grundaren fick idén på semesterresa

Finlands första pizzaautomatföretag Fizza grundades 2021. Företagets koncept är att kunden kan köpa en pizza alla tider på dygnet och få den på tre minuter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Pizzorna är handgjorda och råvarorna är färska. I appen kan man se hur många pizzor som finns i automaten och göra en beställning.

Vill man hellre värma pizzan hemma, kan man få pizzan som kall. Då är den 50 cent billigare och kommer ut ur luckan på 30 sekunder.

Grundaren och vd:n för Fizza, Alexandre Benjamin fick idén till att grunda företaget då han var på semester i Frankrike. Hans familj var hungrig, men alla restauranger höll stängt eftersom det var Frankrikes nationaldag.

På Google hittade de ett ställe som verkade hålla öppet dygnet runt. Då de väl kom fram, visade det sig vara fråga om en pizzaautomat. De provade automaten och märkte att pizzorna var av restaurangkvalité.

Automaten i S:t Karins är den första i Åboregionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter