Förflytta dig till innehållet

Pippurimylly är tidlöst vardagsrum i Martins — den populära pepparbiffen har levt med sedan starten 1974

Kaffet serveras till lunchgästerna. Foto: Emma Strömberg

Åbo har de senaste åren lyfts fram som Finlands mathuvudstad. I den nya artikelserien besöker ÅU tio restauranger som skiljer sig ur mängden.
20.12: Kuningaskebab
11.1: Pizzeria Napoli
19.1: Pippurimylly

Genast när klockan slagit 11 börjar de första lunchgästerna anlända till restaurangen Pippurimylly i stadsdelen Martins. Restaurangchefen Matleena Pietilä tar emot och visar gästerna till borden.
På dagens lunchlista finns grillbiff, kalkonfilé med tomat- och lökragu och dagens pizza. Det vegetariska alternativet är selleribiff. Men många lunchgäster beställer också från a la carte-menyn, som är tillgänglig hela dagen.
Det var år 1974 som paret Osmo och Helena Ravantti köpte restaurangen, som tidigare varit en mellanölsbar. Namnet Pippurimylly föreslogs av Marimekkos grundare Armi Ratia som hade en gemensam bekant med Helena. Det namnet har hängt med i snart 45 år nu.

Samma rätter sedan starten

Inredningen har ändrat en del under åren, men designlamporna från Artek är ursprungliga.
Vissa rätter har funnits på menyn ända sedan starten, som Pippurimyllys pepparbiff, wienervals (panerad oxbiff, fylld med skinka och ost) och stekt strömming.
En anmärkning gällande Åbos restauranghistoria är att de hade en pizzaugn i nedre våningen när det begav sig, och var på det sättet Åbos första pizzeria – ett år tidigare än Dennis som brukar ses som Åbos äldsta pizzeria.

Ostoxe med blåmögelost är en av Pippurimyllys specialiteter. Foto: Emma Strömberg


Kvartersrestaurangen har stamkunder som ätit på restaurangen ända sedan den öppnade.
– Vi ändrar inte menyn varje månad. Kunderna vet vad de har att vänta och många vet redan när de kommer vilken mat de vill beställa, säger Pietilä.
Restaurangen har en förhållandevis lång meny. Pippurimylly är framför allt en restaurang för den som vill äta biffar och andra kötträtter. På menyn finns hela 15 kötträtter.
Men några vegetariska rätter har kommit till, när kunderna har frågat efter sådana.
– Förut frågade kunderna nästan inte alls efter vegetarisk mat, berättar Pietilä.

Fler yngre kunder

Trenden att yngre spenderar allt mer pengar på att gå ut och äta har också märkts bland Pippurimyllys kunder. Fler unga par och kompisgrupper dyker upp för middag på restaurangen.
Det att folk i allmänhet äter mera ute syns också i att restaurangen har fler och fler kunder även på vardagskvällar.
Restaurangen har många trogna stamkunder. På helgerna kan man se fyra generationer sitta vid samma bord.
I nedre våningen finns kvartersbaren och restaurangen Hugo, som har lite mer avslappnad stämning och en egen meny. Men samma kök betjänar båda restaurangerna.
Här fanns tidigare Åbo Sparbank. När den stängde tog familjen Ravantti över lokalen och gjorde om den till bar och restaurang år 1993. Det tidigare bankvalvet är nu ett kabinett där man kan sitta och äta sin burgare eller ta en öl.
Hugo har en stark ställning som kvarterskrog i Martins. Viljo berättar att när han tidigare jobbade mycket på Hugo och for på joggingtur med sin pappa, hälsade han först på människor som kom emot i Martins, men när de kom längre bort var det pappan som kände igen och hälsade på kunder från Pippurimylly.

Ägare i andra generationen. Viljo Ravantti är vd för familjebusinessen, men föräldrarna deltar ännu aktivt i verksamheten. Foto: Emma Strömberg


Osmo och Helenas söner Viljo och Matti Ravantti, har båda vuxit upp med Pippurimylly och de har tagit över huvudansvaret för restaurangverksamheten. Viljo är vd och Matti arbetar som köksmästare på Pippurimylly.
Men föräldrarna är ännu aktivt med i verksamheten och pappan Osmo, 72 år, syns ännu dagligen i Pippurimylly. Med snart 45 år på nacken börjar Pippurimylly vara den restaurangen i Åbo som längst hållits i samma familjs ägo.
Familjeföretaget Ravantit Oy har under de senaste 15 åren växt med många nya restauranger. Företaget driver också Kerttu (sedan 2004), Cup & Pint (2009) och Rantakerttu och Hunsvotti (2011). År 2017 köpte de den gamla restaurangen Teini vid Gamla Stortorget, med den anslutande baren och restaurangen Löytö.

Pippurimylly
”Klassisk” restaurang
Ägare: Ravantit Oy (familjen Ravantti)
Storlek: 65 platser
Personal: 22 personer
Adress: Stålarmsgatan 2
Omsättning: cirka 2 miljoner (knappt 6 miljoner för hela Ravantit Oy)
Vinst: Cirka 100 000 euro

Pippurimylly och Hugo (i nedre våningen) har en trogen kundkrets i stadsdelen Martins. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

0 kommentarer: “Pippurimylly är tidlöst vardagsrum i Martins — den populära pepparbiffen har levt med sedan starten 1974

  1. Britt-Marie Juup skrev

    Jag älskar Pippurimylly! Vår familj har en ca 35 årig tradition att varje 30.4. och 31.12 träffas där tillsammans med 10-15 vänner. Vi har faktiskt en stående bordsbeställning för dessa dagar. Jag bara bekräftar antalet veckan innan. I början var vi bara vi vuxna, sen tillsammans med våra barn, sedan kom barnens fick- och pojkvänner med i bilden och sedan deras barn. Härligt med traditioner! Härliga Pippurimylly!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter