Förflytta dig till innehållet

Pionjärbygge är snart klart

MILJÖMÄRKT. Finlands första Svanenmärkta enfamiljshus ska vara inflyttningsklart i sommar. Foto: Marina Saanila


När Sami och Salla Roiha tar emot mig på sitt bygge i S:t Karins är de trötta men nöjda över att äntligen vara på slutrakan med sitt stora projekt. Under de två senaste åren har de vid sidan av själva byggandet använt väldigt mycket tid till att leta efter miljövänligt byggmaterial, skaffat intyg över att alla produkter de använder verkligen uppfyller Svanen-kraven, samt dokumenterat byggprocessen in i minsta detalj.
– Huset är klart till 80 procent, men det mesta arbetet inne i huset återstår ännu. Vi har hela tiden försökt undvika att ha en fast tidtabell, men senast till sommaren ska vi nog bo här, berättar Sami om det som ska bli Finlands första Svanenmärkta enfamiljshus.

BYGGARE. Sami och Salla Roiha med sonen Edvin. Foto: Marina Saanila


Det ingick aldrig i familjens plan att bygga hus, men av en slump hitta de en tomt till salu i Voivala i S:t Karins. Då hade de redan en tid letat efter ett lämpligt hem, men inte hittat något som kändes rätt.
Miljöfrågor har alltid stått Sami och Salla nära hjärtat. Eftersom de hade hört så många historier om fuskbyggen ville de vara säkra på att deras hus skulle hålla hög kvalitet.
– Grönt tänkande har alltid varit viktigt för oss. Svanenmärkningen har en bra referensram som innefattar miljöaspekter, hälsoaspekter, energieffektivitet och en viss standard. Dessutom är det så höga krav på dokumentering och certifiering så att även de underleverantörer vi anlitar måste hålla hög standard, säger Salla.
Husbygget har varit ett pilotprojekt i alla avseenden eftersom ingen i Finland tidigare har byggt ett enfamiljshus som uppfyller Svanen-kraven. Roihas hus byggs i samarbete med företaget HEVI Kivitalot, som för närvarande utarbetar en miljömärkt kataloghuslösning.

FÄRGPROV. Ingen lätt match när man ska få färgerna att fungera ihop. Foto Marina Saanila


– Jag visste att HEVI Kivitalots byggmaterial är energieffektiva och att de är ett innovativt företag så jag kontaktade dem och frågade om de skulle vilja vara med i vårt projekt. De såg genast värdet i detta och nappade på idén, säger Sami.
Att bygga enligt Svanen-krav medför mycket pappersjobb. Det har varit väldigt tidskrävande att leta fram miljövänliga produkter och få intyg från alla varuleverantörer att produkten verkligen uppfyller kraven. I nuläget har de samlat ihop över 200 verifikat. Husets energilösningar ska också vara miljövänliga. Solpaneler har installerats på garagetaket och energin från dem sparas i ett batteri. Som tillägg när solenergin inte räcker används jordvärme.
 

MÅLET. Så här ska huset se ut när det är klart. Foto: Privat


Sami har själv jobbat på husbygget dagligen i cirka ett och ett halvt års tid. Han är studieledig från sitt jobb inom IT-branschen, och kvällarna går åt till studier. Som hjälp på bygget har han för tillfället två anställda byggarbetare.
– När folk som bygger säger att det är svårt att bygga hus har jag alltid undrat vad som kan vara så svårt med det. Men nu kan jag instämma i att det faktiskt är svårt. Det är inte som i IT-branschen där man ganska enkelt kan ändra något om man gör fel. När man bygger gäller det att göra rätt första gången, annars blir det mycket extra jobb med att riva och bygga på nytt, konstaterar Sami.

STARTEN. Så här såg det ut i somras. Sami Roiha med barnen Edvin och Ellen.
Foto: Privat


Familjen inledde husbygget mitt i brådaste småbarnstiden. Familjens två barn är nu fem och tre år gamla.
– Första året var vi ännu ivriga, men i det här skedet är vi nog trötta. Men det har ändå varit ett fint gemensamt projekt. Vi bygger med gott samvete och vi bygger vårt drömhus, säger Salla.
Mest nöjda är Salla och Sami över att allt har gått enligt planerna och att de inte har behövt pruta på sina drömmar.
– Byggprojekt är ju ofta vanliga människors största livsinvestering. Få klarar byggnadsprocessen på under ett år, vi har nu hållit på i två år. I framtiden kommer det att vara enklare för dem som väljer att bygga enligt Svanen-kriterierna. Vi känner att vi gör något gott för vår värld och vi hoppas att flera väljer att bygga miljövänliga hus i framtiden.
Mer om bygget hittas på webbsidan: joutsentalo.fi. Där finns även en blogg om hur alllt framskrider.
 

Fakta: Svanenmärkning

  • En officiell nordisk miljömärkning för att främja hållbar utveckling. Den infördes 1989 av Nordiska Ministerrådet.
  • Idag finns Svanen-märket på fler än tiotusen varor och tjänster.
  • Det som är Svanenmärkt ska uppfylla strikta krav på bland annat energi- och resursförbrukning, utsläpp och innehåll av miljöfarliga ämnen. Kraven kan också gälla återvinning och på kvalitet och funktion. M iljöpåverkan under hela livscykeln, från råvara till avfall, beaktas.
  • Enheten Miljömärkning Finland kontrollerar produkterna med tester som görs av oberoende laboratorier, intyg och dokumentation. Dessutom görs kontrollbesök.’
  • Märkningen gäller oftast i tre år, därefter höjs kraven successivt och företagen måste ansöka om märket på nytt. Om produkten inte uppfyller kraven dras licensen in.
    Källa: joutsenmerkki.fi

Marina Saanila
Det här är en artikel som ingick i Bygga och bo-bilagan i ÅU på fredagen den 9 februari. Bilagan går ut till prenumeranter men delas också ut på byggmässan i Åbo 9-11.2.
I en annan artikel från bilagan kan du läsa om Janni Pernell-Intonen och Mikael Intonen, som har byggt ett hus på Gamla Malmen i Pargas. Här hittar du artikeln om snickaren Ben Fredriksson och hans företag Lumberloon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter