Förflytta dig till innehållet

Pingsten är ett härligt startskott som är värd att firas som en riktigt hejdundrande födelsedagsfest.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Grattis på födelsedagen!
När körerna sjöng om sköna maj under valborgshelgen var det nog ingen som kunnat tro att det skulle bli riktigt så skönt som det har varit den senaste tiden.
Plötsligt exploderade våren och blev till sommar över en natt! Samtidigt har människorna blommat upp och njuter av ljumma, ljusa kvällar efter underbart varma och vackra dagar. Efter en mörk och kall vinter känns det som balsam för själen att plötsligt få njuta av sol och värme.
Vanligtvis när man kommit så här långt i texten brukar det krypa in ett ”men” och så en mindre ljus utsaga om att värmen snart tar slut eller något i den stilen. För vi människor har svårt att bara stanna i stunden och njuta av det som är. Vi blickar framåt och försöker se vad som ska komma, eller så blickar vi bakåt mot det som har varit. Det är klart att vi behöver ta lärdom av det som varit och ha framförhållning till det som kommer, men kan vi inte ibland bara stanna upp och vila i stunden? Det är kanske nu som är den allra bästa tiden.
Om ett par veckor tar skolåret slut och för många är det då sommaren börjar på riktigt. För andra är det kanske just den här söndagen när vi firar pingst, som är sommarens startskott. Pingsten är också den kristna kyrkans startskott och födelsedag. Det var den dagen den heliga anden kom till lärjungarna och det var från den dagen som de gick ut i världen och berättade om Jesus. Många kom till tro och många var de församlingar som grundades. Alla världens kristna församlingar som finns idag är ättlingar till det som hände den dagen för så länge sen. Idag är det faktiskt en tredjedel av världens befolkning som är kristna!
Det är fascinerande att bekanta sig med dem olika sätten att vara kristen. Det finns kopter, ortodoxa, katoliker, protestanter, lutheraner, metodister, baptister och många flera. Gemensamt är att alla delar tron på Gud och Jesus. Det finns alltså inte ett rätt sätt att vara kristen på utan det finns många olika traditioner och olika sätt att uttrycka sin tro på. Det finns de som säger: ”jag tror nog på Gud, men inte så där som man gör i kyrkan”. Då tänker jag ibland: ”oj, om du visste hur olika man tror i kyrkan! Kanske du skulle platsa ändå, bara du vågade ta steget?” För egentligen, vem är kyrkan? Om vi inte talar om byggnaden kyrkan, så är kyrkan faktiskt bara en stor grupp av vanliga människor med vanliga funderingar kring tro. Till och med prästerna och biskoparna är vanliga människor som tror och tvivlar som folk gör mest.
Pingsten är ett härligt startskott som är värd att firas som en riktigt hejdundrande födelsedagsfest. Tänk att få inleda sommaren med att glädjas över att så många vill vara med i den kristna gemenskapen. Alla får vi vara med precis sådana som vi är. Kom du också, du är välkommen!
Janette Lagerroos

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter