Piffens Amy Nymalm tre sekunder från FM-brons

Fredric Portin, Amy Nymalm och Alexandra Enlund hör till de tio bästa orienterarna i Finland. Foto: Ingela Mattsson

Pargas IF:s Amy Nymalm gjorde ett bra lopp i FM i långdistansorientering som på söndagen avgjordes i Fiskars.
Hon blev som förstaårssenior fjärde i damernas huvudklass. Även Alexandra Enlund knep plakett, tionde. Fredric Portin, sjätte i H21, tog Piffens tredje plakett i huvudklasserna.
Jämsän Retki-Veikots Merja Rantanen vann damklassen med en minut före Tampereen Pyrintös Lotta Karhola. Rastikarhuts Mira Kaskinen tog brons.
Amy Nymalm stannade endast tre sekunder från brons på den 11,2 kilometer långa banan.
– Jag hade lätta ben. Några mindre krokar gjorde jag, men ingen riktig bom. På långsträckan sprang jag runt med vägen, säger en nöjd Nymalm vars vägval visade sig vara lyckat, säger Nymalm.
Alexandra Enlund på tionde plats knep sista plaketten.
– Jag är nöjd, ett mycket bättre lopp än igår, jämför Enlund med sitt kvallopp dagen innan.

Herrguldet till Salo

Yvonne Gunell kämpade också om plakettplats innan ett stort misstag på tredje sista kontrollen fällde henne till 19:e. I A-finalen orienterade även Katja von Schoultz, 32:a, och Laura Portin, 37:e.
Herrguldet gick till Salobördiga VM-sjuan Miika Kirmula (Kalevan Rasti) som tillsammans med Helsingin Suunnistajats Olli Ojanaho utklassade konkurrenterna på den 15,8 kilometer långa banan.
Tampereen Pyrintös Elias Kuukka tog brons nästan sex minuter efter segraren. Piffens Fredric Portin löpte in på en sjätte plats, knappt två minuter från brons.
– Jag har inte kunnat löpa nästan alls på en månad på grund av knäproblem. Efter halva banan måste jag sakta in farten lite för att ha krafter ända till mål. Orienteringen gick bra, sammanfattar Portin loppet.
Tobias Henriksson tog den bästa placeringen på flera år, 17:e, men var ändå inte helt nöjd med prestationen.

Tobias Henriksson nådde en bra placering. Foto: Jon Engström

Bland juniorerna tog Jill Laurén plakett i D18. Hon var nöjd med sitt lopp som berättigade till en tionde plats. Simon Engström orienterade också bra och blev 14:e i H15.

Simon Engström kommer igen efter en förkylningsperiod. Foto: Jon Engström

I A-finalen orienterade även Jenny Virtala, 28:e i D20, Alex Virtala 34:e i H18 och Henrika Brink, 37:e i D16.
Bland de äldre orienterarna höll Ingela Mattsson (D45) silverfart tills en miss på näst sista kontrollen fällde henne till femte. Sanna Nymalm var sjunde i samma klass. Mats Dahlén var sjätte i H40.
– Jag är nöjd med loppet. De andra var bättre i dag, säger Dahlén kort och koncist.
Även Markku Virtala nådde en bra placering, 12:e i H55.
Piffens Mika Honkasalo (30:e i H45) och Kimito SF:s Mårten Lindroos (31:a i H65) hade även tagit sig till A-final från lördagens kval.