Piffen gjorde sitt mot JyTy – en seger till behövs

Behar Cimili gjorde en bra match mot JyTy, men tog sitt fjärde gula och är avstängd i nästa match. Foto: Mikael Heinrichs

Om exakt en vecka kan Pargas IF:s herrar säkra avancemanget till division 2 genom att vinna mot jumbolaget RaiFu i Reso. Det blev klart tack vare 4–0 (1–0) segern mot JyTy på Aktia Arenas konstgräs i kväll.
Efter en verkligt trevande inledning gjorde Piffen det förlösande 1–0 målet efter 37 minuter då Casper Nyberg brände iväg ett skott från drygt 20 meter som tog på en JyTy-försvarare och seglade in i mål. Piffen gjorde långt ifrån sin bästa insats, men vann trots det med 4–0 efter tre mål i andra halvlek då JyTy-spelarna började krokna. Utan en välspelande målvakt i Jesse Peltonen hade siffrorna säkert varit ännu klarare.
Nyberg har gjort en strong höstsäsong och målet – hans första för säsongen – var verkligen välförtjänt.

Underlaget förbryllade

Det hårda konstgräset verkade inte passa Yanga Baliso som inledningsvis hade det tungt – liksom resten av hemmalagets spelare.
– Det brukar bli mentalt tungt då man är pressad att vinna och snabbt vill avgöra. Vi tog en del förhastade beslut och försökte kanske litet väl envist ta oss fram på den ena kanten i kväll. Men vi har en bred trupp och många som kan avgöra då det behövs, konstaterade assisterande tränaren Antti Kinnunen efteråt.
Att det lossnade i andra halvlek bådar gott för nästa match borta mot RaiFu på konstgräset i Kerttula, där Piffen kan säkra avancemanget nästa fredag kväll.
Baliso satte den andra baljan med ett hårt skott rakt i måltaket innan Gezim Voca kunde sätta två sena mål. Det första kom på straff i den 86:e minuten på Panenka-manér och fyran – Vocas 17:e för säsongen  – två minuter senare.

Bredden behövs

Matchen blev stundtals grinig och bland annat Behar Cimili gick tidvis het. Inte minst i början av andra halvlek i en situation där rutinerade Petri Lehtonen i JyTy åkte på en smäll i det egna straffområdet bara minuten efter att han själv stått för en ful kapning som domarna inte reagerade på. I den situatione tog både Cimili och Joonas Manzo sina fjärde varningar för säsongen, vilket betyder att de är avstängda mot RaiFu.

Glada miner efter 4-0 på Aktia Arena. Foto: Mikael Heinrichs

Hoppas på röd läktare

Antti Kinnunen som sett ett och annat inom Pargasfotbollen hoppas att supportrarna igen en gång ställer upp nästa fredag.
– Jag har tränat både juniorer och seniorer och fungerat i många roller inom PIF-fotbollen. Den här boomen vi upplever nu är något av det häftigaste jag varit med om. Det känns som att det är hela stans angelägenhet att vi går upp, men först ska vi ta minst en seger till. Sedan får man fira.
Den starka hösten har inte gått talangscouterna förbi heller, eftersom åtminstone två PIF-spelare kommer att provspela för ligalag efter säsongen.

Pargas IF – JyTy 4–0 (1–0)
Målen: 37. Casper Nyberg 1–0, 66. Yanga Baliso 2–0, 86. Gezim Voca 3–0 (str.), 88. Voca 4–0.
PIF: Arnold Uschanoff – Arsalan Azizi, Frans Grönlund (80. John Adolfsson), Yannick Ossok, Ville Ranta-aho – Yanga Baliso, Yasser (80. Viktor Johansson), Wille Öhman (87. Kasper Fröjdö), Casper Nyberg – Behar Cimili (v, 72. Gezim Voca), Joonas Manzo (v, 72. Farhan Omar).