Förflytta dig till innehållet

PIF lär klara livhanken i trean

Diskussion. Behar Cimili, Farhan Omar, Ismaila Musa och Michael Nwokocha funderar hur Piffen borde spela. Foto: Johan Backas

Pargasklubbens herrar får sannolikt spela division tre nästa år också då serien utökas. Målet för hösten är ändå att klättra i tabellen.

Fotboll. Pargas IF:s herrlag ligger för tillfället på tionde plats i division tre.

Placeringen ligger under nedflyttningsstrecket, men PIF kan andas ut: En tionde plats i årets serie betyder att laget spelar i trean också nästa år.

Då serien till nästa säsong utökas med två lag, till 14 lag totalt, återuppflyttas det lag som slutar tia i år.

Men det här är ingenting som PIF-tränaren Daniel Osinachi går och funderar på.

– Det är klart att det är en bra nyhet för oss. Men vi ska inte sluta tia i år. När säsongen är slut ska vi ligga högre upp i tabellen, säger Osinachi.

Enda faran för PIF ligger i att något av de två bottenlagen JyTy och PaiHa skulle passera Pargaslaget.

I teorin hotas lagets serieplats också om tre lag faller från tvåan till Åboregionens trea.

Men eftersom MuSa och SalPa är topplag i tvåan gör det inget att Peimari United och Jazz kämpar längre ner i tabellen.

Daniel Osinachi. Litar på att Piffen klättrar i tabellen. Foto: Johan Backas

PIF-managern Micke Isaksson är inne på samma linje som Osinachi.

– Vi har ett bra material och det ser bra ut på träningarna, men av någon orsak låser det sig på matcherna. Jag tror att Jami Wallenius kan bidra på det mentala planet. Att vi plockar in honom som extra tränare är inget misstroende mot nuvarande tränarna, bara ett försök att få ut allt av materialet, säger Isaksson.

För tillfället sätts all kraft på att göra en bra höstsäsong. På lång sikt, många år framåt i tiden, säger Isaksson att målet kan vara en plats i divsion två.

Men att nå dit kräver mycket.

– De lägre serierna har gått framåt otroligt mycket. Med dagens lag tror jag vi hade klarat oss i division två för 10-15 år sedan. Orsaken till den tuffare konkurrensen är att så många utländska spelare spelar i ligan och division ett, då spelar de finska spelarna istället lägre ner.

Micke Isaksson. Tycker att Piffens herrar är inne i en tillfällig svacka. Foto: Johan Backas

Isaksson säger att de yttre förutsättningarna finns för att PIF ska lyckas med sitt mål. Föreningen har tillgång till PIF-centret, konstgräsplan och gräsplan.

– Det viktigaste är att fortsätta utveckla juniorarbetet, utan det klarar sig inte en förening på sikt. För tillfället har vi inte så många egenfostrade spelare i herrarnas öppningselva, men det sägs ju att det ibland är tvunget att ta ett steg tillbaka för att kunna ta två framåt, så kanske vi just tagit steget tillbaka, säger Isaksson.

 

Trean kunde ha minskat till tio lag

Olli Tuominen, ordförande för KaaPo och medlem i bollförbundets distriktsstyrelse som fattat beslutet, säger att en av orsakerna till att division tre utökas till 14 lag är att säsongen förlängs med några veckor.

– För tillfället är det en sex månaders paus mellan att serien slutar tills den börjar på nytt. Det är en väldigt lång försäsong, säger Tuominen.

Han berättar att distriktstyrelsen övervägde allt mellan 10 och 14 lag i serien.

– 10 lag hade gett en hårdare serie som kanske gjort att vinnaren är bättre föreberedd på division två. Men föreningarna såg hellre flera lag i distriktets högsta serie, och 26 matcher är en lämplig mängd så vi kör på den linjen i några år åtminstone.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter