PIF-Akademin vill ha mera uppbackning från staden – fullmäktige öppnar för dialog

Mikael Heinrichs
två män vid en talarstol
Ville Ranta-aho (t.v.) och Andreas von Bergmann presenterade PIF-Akademin för Pargasfullmäktige i måndags.
Publicerad:

Kombinationen av studier och idrottande var en dröm som förverkligades 2018 då Pargas IF:s ordförande Andreas von Bergmann och Ville Ranta-aho var med om att starta upp PIF-Akademin i samarbete med Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio.

Då var premisserna de att rektorerna ser till att det praktiska fungerar och att träningspassen går att placera in så att de inte krockar med lektionerna. Med det villkoret uppfyllt tar Pargas IF i sin tur det ekonomiska ansvaret för att den idrottsliga biten uppfylls. Det handlar om en kostnad på uppemot 30000 euro per år.

– Det är fortfarande det största problemet vi tampas med i dag, lektionskrockar gör att studerande inte alltid kan delta i träningspassen, sade von Bergmann till Pargas fullmäktige i måndags kväll där han och Ranta-aho presenterade konceptet för stadens förtroendevalda.

Satsar också på mental träning

I ett optimalt scenario för akademiverksamheten skulle det vara möjligt för studerande i gymnasierna att frigöra sig från de vanliga lektionerna under morgnarna för att ta del av olika träningspass; fysik, grenspecifik träning och mental träning inom ramen för studierna.

– Mental träning är något vi satsat på redan från första början – och det är också något som kan hjälpa studerande nå bättre framgång i skolan, påminner von Bergmann.

– Ett kulturprogram kunde också skapas parallellt, men i så fall i någon annan än Pargas IF:s regi. Men som det ser ut just nu har tyvärr utvecklingen gått i den riktningen att det blivit allt svårare att hitta lämpliga tider i schemat, säger von Bergmann.

Ett sätt att motarbeta utflyttning

Hela idén föddes ur tanken att erbjuda idrottande ungdomar möjligheten att träna och studera på hemmaplan i Pargas, utan att för den skull behöva söka sig till Åbo eller andra orter för att ha den möjligheten.

– Faktum är att varje träningstimme vi producerar går på förlust, och det är i förlängningen Piffens medlemmar som står för mellanskillnaden. Men det är en smäll vi kan ta, bara det praktiska skulle fungera, säger von Bergmann.

Arkiv/Mikael Heinrichs
Badminton är en av grenarna som har idrottare i akademin, trots att grenen inte hör till Piffens utbud.

Under åren har idrottare också i andra än Pargas IF:s egna grenar deltagit: basketspelare, ishockeyspelare, roddare och ryttare. Namnet PIF-Akademin har inget med föreningstillhörigheten att göra – man har ett gott samarbete med andra specialföreningar på orten.

Sju tränare, ett trettiotal adepter

Just nu har man sju olika tränare engagerade i verskamheten, där det i snitt deltar mellan 30 och 40 ungdomar per år.

PIF-center på Norrbyåsen är navet i det hela, där man kan erbjuda träningsfaciliter och Fysiogyms tjänster.

– En skild idrottsklass kunde vara en möjlig lösning på problemet med scheman, menar Ranta-aho.

Fullmäktige verkade överens över partigränserna om att verksamheten behövs, men att staden borde bli bättre på att marknadsföra den.

Samlingspartiets Markku Orell var uppriktigt förvånad över att man fortfarande tampas med samma problem som vid starten för fem år sedan.

– Jag kan inte förstå hur vi fortfarande vara fast i schemaproblemen. Våra ungdomar behöver alla chanser de kan få att ta del av den här typen av verksamhet.

Men ett löfte om att stadens beslutsfattare och PIF-Akademins representanter ska sätta sig ner vid ett och samma bord för att diskutera hur man kan komma vidare gavs i alla fall.

Reporter (Pargas)
Publicerad: