Förflytta dig till innehållet

Petri, Kristiina och Heikki fick livet tillbaka tack vare AA – som nyktra alkoholister ser de världen på ett nytt sätt

Kim Lund
tre typer bakom ett bord
Heikki, Kristiina och Petri är alla tre nyktra alkoholister som har fått hjälp av AA. De uppmanar alla som upplever att de har alkoholproblem att delta i ett av de många möten som ordnas i Åbo.

I tonåren var Petri en lovande fotbollsspelare som spelade på FM-nivå och i division II. Som 18-åring kom alkoholen in i bilden, idrottandet och andra hobbyer byttes ut mot festande och blöta krogkvällar flera gånger i veckan.

Senare accelererade drickandet. Snart drack han dagligen i tre år, som mest en korg lonkero per dag. Han är företagare och kunde sköta sitt jobb och hemlighålla sitt beroende för arbetskamrater, familj och vänner.

Till slut insåg han att alla lögner var förbrukade och att situationen var ohållbar.

– Det var ett tvångsmässigt drickande och ett dagligt skåpsupande.

I dag är Petri 39 år, och har gått på AA-möten i drygt ett år.

Vi träffas i AA:s klubbrum i ett trähus på Johannegatan 27 i Åbo. Runt bordet med en blommig vaxduk sitter också Kristiina 50 år och Heikki 60. Stämningen är avslappnad och kravlös.

Kristiinas historia påminner om Petris.

– I hela mitt vuxna liv har jag druckit, men hållit kulisserna uppe. Jag har skött jobbet inom digital marknadsföring och ingen visste hur mycket jag drack innan jag en dag kom på fyllan på jobb. Det var då jag insåg att jag hade nått botten.

Nu har Kristiina varit nykter i åtta månader och går på AA-möten ungefär tre gånger i veckan.

Heikki har den längsta erfarenheten av AA, nästan 14 år. Han började dricka först som 35-åring, i tre år kunde han kontrollera sitt alkoholsug tills det spårade ut.

– Jag kunde dricka 80–100 alkoholportioner per vecka, men ändå gå på jobb. Under semestrarna drack jag ännu mera, då kunde jag börja genast på morgonen.

Alkoholism är en sjukdom som också påverkar omgivningen och ens närstående lider oerhört mycket.

Petri

För alla tre har AA varit räddningen. De har fått livet tillbaka och upplever en helt ny tillvaro utan skam, skuldkänslor och lögner. Ingen av dem upplever att de har gått miste om något på grund av nykterheten, tvärtom.

– Alkoholism är en sjukdom som också påverkar omgivningen och ens närstående lider oerhört mycket. Nu litar min fru på mig och jag kan ge mina barn, ett och ett halvt och tre år gamla, en trygg uppväxt, säger Petri.

– Tidigare boostade jag mig med alkohol innan jag gick på en konsert, nu först märker jag hur coolt det är att göra det på nyktert huvud, säger Kristiina.

AA har ingenting med religion att göra

I AA:s tolvstegsprogram talas det mycket om Gud, till exempel att överlämna sin vilja och sina liv till Guds omsorg, sådan vi uppfattar Honom.

Många har därför fördomar mot AA och tror att det rör sig om någon slags religiös sammanslutning, säger Petri.

– AA baserar sig på andlighet, inte på religion. Man kan tro på en högre makt som hjälper en och alla kan ha sin uppfattning om vad det är. Vi tar inte ställning till någons religion eller tro, alla är välkomna.

Det är också individuellt när bottnen kommer emot och man inser att man behöver hjälp, säger Heikki.

– Mängderna eller hur ofta man dricker har ingen betydelse. Det spelar ingen roll om man dricker en flaska Koskenkorva eller lite vin per dag, båda sätten kan vara lika problematiska.

För vem passar AA?

– Alla som vill sluta dricka. På mötena går människor från alla samhällsklasser, unga och gamla, kvinnor och män. Det är ett stort steg att delta i möte, men det lönar sig att göra det, säger Heikki.

– Om man har problem med alkoholen är AA ett bombsäkert sätt att bli nykter. Det enda man behöver göra är gå in genom dörren och vara med på ett möte, säger Petri.

Anonyma Alkoholister, AA


Grundades 1935 i USA.
I dag finns cirka 116 000 AA-grupper i 180 länder.
Mötena är anonyma och man presenterar sig endast med förnamn.
I Åbo ordnas cirka 20 möten per vecka.
Några svenska möten ordnas inte för tillfället, men det går bra att tala sitt modersmål
Hjälp och rådgivning får man varje dag mellan klockan 18 och 20 på telefonnummer 02-250 1125.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter