Förflytta dig till innehållet

Personalen fick nog av osäkra trafikarrangemang vid Hovirinta skolan

Tre kvinnor står och håller i färggranna skyltar med texterna "taxi" och "stop".

S:t Karins svenska skolas vicerektor Lotta Liljeström, skolgångshandledare Lizzy Larjoranta och skolgångshandledare Erica Österlund var med och styrde trafiken under torsdagen. Foto: Patricia Torvalds.


Under torsdagsmorgonen anländer elever i olika åldrar till S:t Karins svenska skolas och Hoviherran koulus gemensamma skolgård gående, cyklade, med buss, taxi eller bil.
I vägskälet till Päiväläisenkatu står skolans rektor Maria Engblom tillsammans med några andra personalmedlemmar. De är klädda i reflexvästar och i händerna har de stora skyltar som de använder för att leda föräldrar, taxichaufförer och personal till rätt ställen.
Från och med nu ska de privatpersoner som kommer för att lämna av ett barn till skolan inte längre göra det vid Päiväläisenkatu.
Orsaken till de nya trafikarrangemangen är att föräldrar under tidigare läsår lämnat av sina barn längs med Päiväläsenkatu vilket gett upphov till flera farliga situationer.
– Det har länge varit så att Päiväläisenkatu blivit kaotisk morgontid då föräldrarna kör in för att föra barnen till skolan. Det finns inget bra ställe att svänga på och det uppstår en del farliga situationer, säger Engblom och önskar att föräldrarna skulle lämna sina barn vid sandplanen vid Hovineidonkuja i stället.
En parkeringsplats fylld med bilar.

Här på parkeringsplatsen intill Hovineidonkuja är den säkraste platsen att lämna av ett barn som ska till S:t Karins svenska skola. Foto: Patricia Torvalds.

Arrangemanget väckte irritation

ÅU följde med då Engblom och hennes kolleger stannade bilar som var på väg att svänga in till Päiväläisenkatu.
In på Päiväläisenkatu får taxichaufförer och skolans personal komma. Majoriteten av de personer som kommit för att lämna av sina barn och blir nekade tillträde till parkeringen vänder lugnt om och söker sig vidare.
Men alla tar det inte lika lugnt och ett flertal av de föräldrar som blir ombedda att svänga om och lämna av barnen någon annanstans gör barska u-svängar och gasar aggressivt upp som för att demonstrera sitt missnöjde med de nya arrangemangen.
– En del föräldrar vill gärna köra barnen ända till husknuten men det går tyvärr inte. På eftermiddagen är situationen en annan för då är det inte lika mycket barn i gång samtidigt.

 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter