Förflytta dig till innehållet

Personalbristen i Kårkulla äventyrar vår säkerhet

Åbo Underrättelsers logo

I övermorgon, den 14.10, håller Kårkullas fullmäktige ett möte där de godkänner samkommunens budget för 2022. I budgetförslaget finns ett förslag om höjda löner för vårdare, som ÅU skrivit om den 16.9. Vi vill uppmana fullmäktiges ledamöter att höja lönerna, inte bara för personalens skull utan även för oss brukare.

Steg för Steg är en förening för och med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Våra medlemmar är brukare av Kårkullas och andra serviceproducenters tjänster.

På grund av vår funktionsnedsättning behöver vi olika former av stöd för att kunna ha ett bra liv. Vi kan behöva hjälp i vårt hem, stöd och handledning i vardagen och anpassad sysselsättning. En del av oss behöver stöd mer eller mindre dygnet runt.

Det är vi som drabbas när det görs inbesparingar och det finns för lite personal. Om personalen har det bra – har vi det bra. Om personalen hade högre löner och bättre arbetsvillkor skulle fler söka sig till och stanna kvar inom specialomsorgen och de som arbetar inom branschen skulle ha mera energi och motivation.

Personalbrist, stress och osäkerhet gör att vår service lider. Vi kan inte göra vad vi vill på vår fritid när det inte finns personal som kan följa med oss.

Vi kan inte planera vår dag när vi inte vet när och hur vi får stöd av personalen. Och i värsta fall blir vi utan stöd och viktiga vardagliga sysslor blir ogjorda. Det behövs mer personal på våra boenden, dagverksamheter och arbetscentraler!

Men vi vill inte bara klaga. Vi vill rikta ett stort tack till all den personal som hjälper och stöder oss. Personal som trots dåliga arbetsförhållanden gör sitt allra bästa, och ännu mer. Utan er skulle vi inte klara oss.

Det vet ni – men vet era arbetsgivare det? Vet beslutsfattarna det?

Det behövs högre löner och bättre arbetsvillkor för att visa den uppskattning som personalen förtjänar och för att locka mer personal till branschen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter