Förflytta dig till innehållet

Pengar räcker till gästhamn och springbrunn, inte till äldreomsorg eller förskolepedagogik

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt Kimitoöns ledande tjänstemän och politiker är kommunens ekonomi dålig. Besparingsåtgärder behövs inom alla sektorer. Nedskärningar är oundvikliga. Även detta spartalko drabbar främst barn och åldringar, bildning och välmående.
Samtidigt som nedskärningarna drabbar förskolepedagogiken och äldreomsorgen föreslås för fullmäktige nya investeringar som t.ex. 400 000 euro för en vägförbättring i Kimito. Byggandet av en park i Kimito centrum med bl.a. springbrunn och utomhusmotionsutrymme slukar årligen 50 000 euro. För gästhamnen i Dalsbruk föreslås 250 000 euro årligen i tre års tid. Av ”imageskäl” ska tre elbilar köpas för 120 000 euro.
Utvecklingsavdelningen behöver tilläggsanslag för att anställa folk för olika projekt. För infoskyltar behövs årligen 20 000 euro.
Förslaget om en tillfällig höjning av skattesatsen kullkastades med motiveringen att då skulle beslutsfattarna kunna ta korkade beslut även i fortsättningen. Men inte tycks en oförändrad skattesats vara någon garanti för kloka beslut.
Nedskärningar i servicenivån leder till en ond cirkel: kommunens attraktivitet minskar och därmed även skatteintäkterna, sedan följer nya nedskärningar osv. Den SFP styrda politiken leder till kris i vår kommun, men partiet har en säkerhetsventil: Kimitoön kan alltid sammangå med Pargas som också styrs av SFP. Det är oklart varför de traditionella vänsterpartierna hellre bygger gästhamnar och springbrunnar än satsar på hälsovård, förskolepedagogik och åldringar. Vänsterförbundet, SDP, De Gröna, ohoj?
I en insändare (ÅU 30.11) efterlyser SFP:s ledning förståelse av kommuninvånarna för de svåra nedskärningarna. Inom en liten krets har man redan preliminärt kommit överens om nedskärningarna, bl.a. under fullmäktigeseminariet i Caribia bad i Åbo. Seminariet kostade kommuninvånarna ca 15 000 euro. Nedskärningarna och investeringarna får den slutliga välsignelsen vid fullmäktigemötet som hålls 11.12, strax efter den julmiddag som kommunen bjuder åt fullmäktigeledamöterna och tjänsteinnehavarna. Räcker månne kommuninvånarnas förståelse till?
Janne Salonen
Fullmäktigeledamot, tekniska nämndens vice ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter