Förflytta dig till innehållet

Pengar för behandling av asylbesvär och förebyggande av radikalisering

Egentliga Finlands tingsrätt friade nyligen en 30-åring åtalad för våldtäkt mot en 16-åring.

Vid budgetmanglingen beslöt regeringen att öka förvaltningsdomstolarnas finansiering för att trygga en snabb behandlings av asylbesvär, meddelar Justitieminsiteriet.

Förvaltningsdomstolarna får ett tillägg på 2,2 miljoner och högsta förvaltningsdomstolen 1,49 miljoner för att klara av behandlingskön för asylbesvär.

– Det ligger både i asylsökandenas och statens intressen att asylbesvär behandlas inom en rimlig tid. En snabb behandling av ärendena bidrar till att minska förläggningarnas kostnader och förbättra säkerheten, säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml).

Regeringen stärker också åklagarväsendets resurser för att förbättra dess beredskap att hantera terroristbrott, meddelar ministeriet.

Regeringen ökade också rättshjälpens resurser att behandla asylärenden. Med pengarna ska det anställas fler offentliga rättsbiträden till rättshjälpsbyråerna och ordnas utbildning för rättsbiträdena.

– Förebyggande av radikalisering är en viktig fråga också inom justitieministeriets förvaltningsområde. Satsningar på detta behövs i synnerhet i fängelserna. Regeringen har nu anvisat tilläggsfinansiering till Brottspåföljdsmyndigheten för förebyggande av radikalisering och extremiströrelsers verksamhet i fängelser. Finansieringen ger möjlighet att utveckla arbetet för att förebygga radikalisering i fängelserna, som redan inletts i Vanda fängelse, säger minister Häkkänen.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter