Förflytta dig till innehållet

Paula Sundqvist skrev infoblad om att motverka halkolyckor – själva ärendet remitterades i Pargas stadsstyrelse

Arkiv/Maria Thölix
Halkskydd fästs på skor.

Arkiv/Maria Thölix

Flera kommuner erbjuder seniorer halkskydd. De här har delats ut i Poiju i Åbo. Foto: Maria Thölix


Pargas stadsstyrelse fick diskutera halkskor i dag, måndag, en dag då det på många håll i staden var rejält halt.
Själva ärendet – hur staden ska bemöta två fullmäktigeledamöters motioner om halkskydd – blev enhälligt remitterat, eftersom man vill höra Äldre rådets åsikt i frågan.

Guide påminner om vikten av att förebygga halkolyckor

Men välfärdskoordinatorn Paula Sundqvist som hade gjort beredningen av ärendet till stadsstyrelsen hade gjort ett grundligt arbete. Hon hade till och med skrivit ett informationsblad ”Håll dig på benen”.
Bladet uppmärksammar hur man bäst kan skydda sig mot halkolyckor.
I guiden sägs det bland annat att man ska tänka på vilka skor och vilken rutt man väljer, man ska fokusera på gåendet och ha mobilen i fickan, med mera.
Det betonas också att fall- eller halkolyckor inte är något som bara drabbar äldre. Tvärtom är det personer i arbetsför ålder som drabbas mest av halkskador. För att minska risken är det därför viktigt att fortsätta med förebyggande arbete, sägs det i beredningen.

Förslag både om 65-åringar och 70-åringar

Fullmäktigeledamoten Maj Björk, SFP hade föreslagit halkskydd för alla över 65 år, Sverker Engström – samma parti och på samma möte – föreslog ersättning för halkskor. Halskydd kostar cirka 10 euro, förslaget om halkskor var att ge en ersättning på 50 euro för 70 år fyllda.
Enligt Sundqvists beredning kommer åldersklassen 70 år i genomsnitt att vara 250 personer under de följande tio åren i Pargas.
Enligt befolkningsstatistiken (31.7.17) fanns det 2 748 invånare som hade fyllt 70 år i Pargas och 4 053 invånare som hade fyllt 65 år. Om det beviljas 50 euro i ersättning för ett par skor per en 70-årig invånare under 2019, kan kostnaderna som högst uppgå till 150 000 euro.
Kostnaderna för engångsersättning till en åldersklass uppgår till cirka 13 000 euro, om ersättningen är 50 euro per skopar.
När Äldre rådet har hörts återkommer ärendet till stadsstyrelsen på nästa års sida.
Här kan du läsa informationsbladet ”Håll dig på benen”!
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter