Förflytta dig till innehållet

Påståenden och fakta om Åbos vatten – ”Tyvärr fortsätter politikerna att slösa med lånade pengar som våra fåtaliga efterkommande måste betala med ränta”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Samhällsinfra. När det föreslogs att Åbo skulle ta sitt vatten från Kumo älv via infiltrering i Virttaankangas såldes projektet till polikerna och allmänheten med en rad påståenden (P). Vi som var kritiska framförde fakta (F) som inte beaktades. Tyvärr fortsätter politikerna även i dag att slösa med lånade pengar som våra fåtaliga efterkommande måste betala med ränta.

P1: Vattnet från Aura å räcker inte till. F1: Vattenförbrukningen minskar radikalt hela tiden med ny teknik, och tillsammans med Pemar å finns det gott om råvatten. Mariebassängen fungerar utmärkt som reserv.

P2: Aura ås vatten är för smutsigt. F2: Aura ås vatten har blivit renare hela tiden. Förr släpptes industrikemikalier, svingårdsavfall och lokalt avloppsvatten direkt i ån, men detta sker inte längre. Avrinningen från jordbruk har minskat med kontrollerad gödsling och växtbarriärer. Den bruna färgen är lera som inte är något problem i vattenreningen.

P3: Åbo behöver ett ”gott dricksvatten”. F3: Ingen konst att tillverka ett gott dricksvatten från Aura ås vatten. Merparten av vattnet dricks inte, utan går till toalettspolning, tvätt, disk och dusch. Även konstgjort grundvatten måste kraftigt kloreras då vattenrören inte är rena.

P4: Konstgjort grundvatten är ”naturligt” och behöver inte renas kemiskt. F4: Före infiltreringen renas Kumo älvs vatten kemiskt eftersom det är förbjudet att förorena marken som då skulle bli mättad på föroreningar. I Åbo konditioneras vattnet kemiskt bl.a. med klor. Ett kemiskt reservvattenverk för tiotals miljoner måste byggas.

P5: Kranvattnet blir kallare och friskare. F5: Merparten av vattnet måste värmas (disk, tvätt, dusch) så kallt vatten kräver (förvånansvärt) mycket extra energi. Vill man dricka friskt kallt (klorerat) kranvatten kan man ställa in en kanna i kylskåpet.

P6: Att renovera det gamla systemet och hålla det i skick blir dyrt. F6: Vattenverket i Hallis har all infrastruktur och processen förbättras hela tiden. Grundvattnet kräver ett par tre hundra lånade miljoner mera.

Allmänt kan man konstatera att renat vatten från Aura å redan började uppfylla alla krav man kan ställa på gott dricksvatten när beslutet togs om konstgjort grundvatten. I Europa är det rätt ovanligt att man dricker kranvatten. Men stora byggfirmor i maskopi med politiken bestämmer över våra skattemedel och lånade pengar i Åbo. Inte för att jag gillar Vänsterförbundet, men bangårdsprojektet stinker Åbosjuka på långt håll.

Sen har vi ju konserthuset, och spårvagnsprojektet som toppen på galenskapen. Efter oss syndafloden.

Jarl Ahlbäck

Ingenjörsgubbe mot strömmen

Dela artikeln

En kommentar: “Påståenden och fakta om Åbos vatten – ”Tyvärr fortsätter politikerna att slösa med lånade pengar som våra fåtaliga efterkommande måste betala med ränta”

  1. Ingmar Forne skrev

    Jarl Ahlbäck har utelämnat en faktor ur sin analys. Nämligen klimatförändringen. Dess påverkan var enorm ute i Europa redan senaste sommar. Inte minst på vattenförsörjningen. Inkommande sommar förutsägs vatten bli en bristvara igen i bl.a Frankrike. Det kommer bl.a. att påverka kärnkraftens produktionskapacitet i landet, vilket det gjorde också senaste sommar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter