Förflytta dig till innehållet

Passen och id-korten förnyas – Bengtskärs fyr får egen sida i passet

Skärmdump/Polisen
Ett passuppslag inklistrat på bild av skärgårdsfyr
Bengtskärs fyr finns med i alla finländska pass som utfärdas från och med den 13 mars.

De nya versionerna av pass och identitetskort börjar utfärdas från och med den 13 mars. Några små tekniska uppdateringar görs även för uppehållstillståndskorten och uppehållskorten.

Förnyelserna grundar sig i det nya avtalet om tillverkning och leverans av pass, identitetskort och uppehållstillstånd.

– Tillståndshandlingarnas egenskaper och utseende har förnyats helt och hållet, konstaterade överinspektör Juhani Ruutu från Polisstyrelsen vid en presskonferens som presenterade förnyelsen på måndagen.

Skärgården ramar in id-handlingarna

Skärgårdshavet valdes ut som visuellt tema för passen och identitetskorten. Skärgårdshavets natur och djur förekommer i illustrationer och i säkerhetsegenskaperna, däribland Bengtskärs fyr, sångsvanar, somriga skärgårdslandskap och nyckelpigor.

De mest synliga förändringarna i tillståndshandlingarnas utseende är passens nya, minimalistiska omslag, den nya orangea färgen på de tillfälliga passen och förstoringen av id-kortens ansiktsbild.

Klicka för större bilder.

Nytt för både passen och identitetskorten är en 2D-streckkod som underlättar maskinavläsning. Därför utelämnas den 1D-streckkod som hittills funnits på identitetskorten.

Express-leveransnätverket utökas 

Distributionen av id- och tillståndshandlingar överförs till Schenker Oy den 13 mars.

I grunden förblir leveransprocessen densamma som tidigare, det vill säga att försändelserna levereras i regel till distributörens avhämtningsställen runtom i Finland. Avhämtningsställen är R-kiosker och K-gruppens affärer samt ett antal DB Schenkers egna verksamhetsställen. 

Snabb- och Express-försändelser tas i bruk också för identitetskort. Dessutom utvidgas Express-leveransnätverket från att bara ha innefattat huvudstadsregionen. Nya Express-leveransplatser är Lahtis, Kouvola, Åbo, Tammerfors, Kuopio, Vasa, Uleåborg och Rovaniemi.

Tidigare utfärdade pass och id påverkas inte

Ändringarna påverkar inte giltigheten av redan utfärdade pass, identitetskort eller uppehållstillståndshandlingar. De tillståndshandlingar som skickats före den 13 mars 2023 inom Matkahuoltos leveransprocess kommer att levereras av Matkahuolto.

Se det nya passets utformning med bild på Bengtskärs fyr i videon nedan. Det kan ta några sekunder innan videon blir synlig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter