Förflytta dig till innehållet

Påskaktiviteter ordnas för hela familjen i Åbo — klä ut dig till häxa eller rulla ägg

Påsken uppmärksammas också på Klosterbacken. ÅU-foto.


På Kurala Bybacke, landsortsbyn från 1950-talet, pågår festförberedelser med vårtema 12–14.4, fredag klockan 9–14, lördag–söndag klockan 11–17.
Till påsk tillreder husmor på Iso-Kohmo memma, påskost och sötsaker av apelsinskal. I husbondens kammare tillverkas vårliga blomarrangemang och påskkvistar.

Klä ut dig till påskhäxa

På veckoslutet får man pyssla, klä ut sig till påskhäxa och läsa sagor med vårtema i Vähä-Kohmo och i experimentverkstaden pågår traditionell vaxdekorering av ägg klockan 12−16 samt föreningen Ovo Decors utställning av påskägg.
I Gamla hönshuset säljer Kurala Bybackes vänner påskpynt.
Äventyrsparkens påsk inleds med påskverkstad på palmsöndagen 14.4.
Klockan 11–16 färgas ägg med traditionell vaxbatikmetod. De minsta deltagarna kan måla vaddägg och pyssla kycklingar och harar. I den kostnadsfria cirkusverkstaden i Timantti får man prova på konster klockan 11–13. (Handledning på finska)

Påskharar och äggfärgning

I de ungas konst- och aktivitetshus Vimmas öppna konstverkstad Präkäämö tillverkas påskharar måndagen 15.4 klockan 14–19 (handledning på finska).
Präkäämö är öppen för unga i åldern 10–18 som har ett ungdomskort, som man kan får utan kostnad vid servicedisken på första våningen.
I Vimma pågår samma dag klockan 14–20 en öppen påskäggsverkstad för alla åldrar (en vårdnadshavare måste följa med barn under 13 år, handledning på finska).
Äggskalen förses med vaxfigurer och färgläggs med äggfärger. Ägg kan man köpa från verkstaden eller så kan man ta med egna tomma äggskal.

Oratoriet ”Skapelsen” i Domkyrkan på långfredagen

Åbo filharmoniska orkester framför Joseph Haydns oratorium ”Skapelsen” på långfredagen 19.4 klockan 18 i Åbo domkyrka.
Som solister i konserten uppträder sopranen Hanna-Leena Haapamäki, tenoren Mika Pohjonen samt basen Nicholas Söderlund. Körerna som medverkar är Chorus Cathedralis Aboensis samt Åbo konservatoriums kammarkör. Filharmoniska orkestern leds av Edward Ananian-Cooper.
Påsken firas i Hantverksmuseet på Klosterbacken 20–21.4 klockan 10–18. Borden är dukade med traditionella godsaker och dekorerade med färgglada ägg samt björkkvistar.

Marsipan och äggrullning

Ovo Decor demonstrerar äggdekorationstraditionen. På lördagen är också en konditor på plats och skapar marsipandekorationer.
Barnen kan delta i den traditionella äggrullningstävlingen. Guidningar på finska om påskens traditioner och skrock lör och sön klockan 11 och 13.
Före påsken kan man i fågelholksverkstaden på Hantverksmuseet på Klosterbacken 13.4 klockan 10–15 snickra ett hem till fåglar för gården, parken eller stugan.
På Äventyrsparkens påskevenemang 21.4 klockan 10–16 samlas häxorna och trollkarlarna för att fira en stor påskkarneval.
Under evenemanget kastar man magiska förvandlingstrollformler och provar förklädnader.
I verkstaden tillverkas trollstavar, masker och häxnäsor (handledning på finska). Under dagens lopp görs tre promenader till Kuppis källa: besök klockan 11, 13 och 15.
På Åbo slott pågår den nya utställningen ”Några ord om kvinnor”, guidning på svenska 14.4 klockan 14.

Helgen medför ändrade öppethållningstider

Åbo huvudbibliotek stängs klockan 18 på skärtorsdagen 18.4.
Självbetjäningsbiblioteken betjänar som vanligt, övriga närbibliotek stängs klockan 16. Biblioteksbussarna slutar köra och Monitori i Skanssi stängs redan klockan 15.
Från fredag till måndag 19–22.4 är alla bibliotek stängda förutom självbetjäningsbiblioteken, som är öppna klockan 7–21.
De flesta motionsplatserna, t.ex. simhallarna, är stängda på långfredagen 19.4 och annandag påsk 22.4, men är öppna på lördagen och påskdagen.
Övrigt påskprogram finns på Åbo stads webb. För en del av evenemangen uppbärs en avgift.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter