Förflytta dig till innehållet

Partiets målsättningar och verkligheten

De Blås projekt mot studier i svenska slutade snopet. Föräldrarna och eleverna valde svenskan. Försöket blev en pannkaka. Samtidigt blev det slut på pratet om tvångssvenska.
Det var en bra och förnuftig lösning.
SFP:s partimöte öppnade upp också för de finskspråkiga. Mediepåverkaren Olav S. Melin gick vidare med öppenheten. Han betonade vikten av att unga svensktalande lär sig finska.
Detta var goda nyheter.
Mitt modersmål är finska. Majoriteten av invånarna i min hemkommun (70 procent) har svenska som modersmål. I vår kommun lever man i vardagslag på två språk. Mest talas det svenska men vid behov också finska. Det är lika naturligt som att andas. Så har det varit i årtionden på arbetet, i fabrikerna, på torget och i butiken. För många finskspråkiga kommunbor har svenskan blivit som ett andra hemspråk.
För en dryg månad sedan fick de finskspråkiga en kalldusch. En kommuninvånare, Niklas Guseff, som ställer upp i riksdagsvalet meddelade sitt valtema: en förutsättning för företagsverksamhet i kommunen är att man betjänar på svenska. Han deklarerade att han bojkottar ett företag som inte gör det: ”Av princip har jag inte satt min fot i firman. Inte så länge de vägrar att ha något som helst på svenska”.
Deklarationen fick snabbt understöd av många. På Guseffs hemsida dök det upp en flod av skymfande inlägg som minsann inte behandlade minoriteten hänsynsfullt. Några citat från hemsidan (språkfel inkluderade):

”Alla leverantörer i åboland skall/måste kunna svenska, eljest har de inget här att göa”.
”Nämn en finskbyggt slott i Finland! Det har betalt och har byggt av svenskar! Varenda et slott!…på -90 talet bodde alla i någon sorts riskojor! I Sverige boddde de i fin ’Långhus!’ ”Ännu oxå…”
”Knyter näven i fickan en stund till men exploderar snart!”
”Om du ska få röster i valet så behöver man va obekväm och hålla på svenska språket. Jag ser att här i tråden finns bl.a. några av Halla-Ahos adjutanter, men dessa behöver du inte bry dig om.”

På sin hemsida meddelade kandidaten Guseff från min hemkommuns största parti SFP att han tar ansvar för det som skrivs på hans hemsida. Kandidaten Guseff sitter som ordförande i omsorgsnämnden och är statstjänsteman.
Varken kandidaten Niklas Guseff, majoritetspartiet i kommunen SFP eller dess ordförande har på något sätt stävjat hatpratet.
Företaget, som man har velat försätta i bojkott, har från första början betjänat också på svenska.
Kandidatens principer står i så skarp kontrast till hans partis linje att det försätter de goda sakerna jag tidigare nämnde i en underlig dager. Jag tycker det ger anledning till allvarliga bekymmer.
Esko Salmela
Dalsbruk

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *