Förflytta dig till innehållet

Parkeringsbygge vid Åbo universitet väcker känslor – nu kallar TY och byggbolaget till informationsmöte för allmänheten

Åbo universitets byggnad Educarium. Parkeringen ska anläggas till vänster om byggnaden, utanför bilden. ÅU-foto


Åbo universitet ska i oktober bygga en parkeringsplats för den nya campusbyggnaden Aurum, som är gemensam för Åbo universitet och Åbo akademi.
Parkeringen har väckt mycket diskussion, eftersom den ska anläggas på en plats som i dag är grönområde. Parkeringen ska finnas mellan Educarium och Calonia.
I onsdags rapporterade Yle Åboland om att studerande protesterat mot att parkträden huggs ner för en parkering. På träden hade lappar med texten ”universitetet hugger ner de här träden för att bygga en parkeringsplats” fästa.
– Åbo universitet säger att deras miljömedvetenhet kommer att synas i all deras verksamhet, men att man nu stödjer privatbilismen är raka motsatsen till ett bra miljötänk, säger den studerande som Yle Åboland har pratat med.

Fler parkeringsplatser krävs för nybygget

Bolaget SYK, som bygger Aurum, skriver i ett pressmeddelande att planen för nybygget kräver att antalet parkeringsplatser utökas. Platsen för parkeringen valdes redan förra hösten, efter att man hört användarnas och de lokala föreningarnas åsikter.
Enligt SYK och Åbo universitet är platsen lämplig eftersom man då kan styra biltrafiken till Helsingforsgatan, bort från Akademikvarteren.
SYK säger också att bolaget planterar nya träd på campus för varje träd som fälls.
– En del av träden flyttas till parkeringens kanter och resten placeras på andra ställen, säger byggchef Kimmo Mäkelä.
Eftersom parkeringsplatsen har väckt diskussion ordnar Åbo universitet ett diskussionsmöte för allmänheten. Orsaken är att man vill höra åsikter och förslag ur olika perspektiv, och berätta om projektets bakgrund.
Mötet ordnas fredagen den 4 oktober klockan 9 i Agoras föreläsningssal XXII.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter