Förflytta dig till innehållet

Pargasunga har sagt sitt – Centralparken får grillplats och zipline i höst

dam, vatten Malin Johansson
Projektledare Anne Pelkonen från Pargas stad tycker att delaktighetsarbetet är viktigt. Hon samarbetar gärna med unga.

Under våren har unga i Pargas fått komma med utvecklingsförslag för Centralparken och i tisdags röstade man fram det vinnande förslaget.

Ungdomsfullmäktige valde tre finalister

Pargas stad har redan under flera års tid satsat på att utveckla Centralparken. Investeringspengar på 50 000 euro har avsatts i år för att utveckla parken, särskilt med ungdomar.

Tillsammans med Pargasunga från Brava, Axxell, Optima och Aktiva har staden tagit fram idéer som har förädlats och bearbetats i workshoppar.

De färdiga förslagen presenterades för Ungdomsfullmäktige som valde tre finalister bland de åtta alternativen till den slutgiltiga omröstningen 21 maj. Eleverna röstade online på sina mobiltelefoner och resultatet kunde följas med i realtid.

– Vi hade ett alternativ som var överlägset alla andra, säger projektledare Anne Pelkonen från Pargas stad.

Körsbärsträd, badmintonplan och grillplats på kommande

Det vinnande förslaget omfattar tak, bänkar och bord, körsbärsträd, en zipline (en slags ”linbana”) som består av en uppspänd vajer, en badmintonplan och en grillplats.

De två övriga alternativen innehöll också tak, bänkar och bord och en grillplats, men ingen av dem innehöll en badmintonplan.

Vill erbjuda unga möjlighet att påverka

Pelkonen berättar att man ville erbjuda unga möjligheter att påverka, delta och skapa tillsammans och att man utgick från en trappa som beskriver delaktighet på fem olika nivåer – allt från att enbart få information på den lägsta nivån till att vara delaktig och utveckla – och till och med få vara med och bestämma på den högsta nivån.

– Vi ville ta oss igenom hela trappan så att unga blir delaktiga på alla nivåer upp till toppnivån. Delaktighetsarbete är särskilt viktigt för att stärka demokratin och det borde göras mycket mer och i bredare skala.

”De är kompetenta och aktiva influencers”

Det praktiska arbetet i parken börjar på sensommaren eller tidig höst. När arbetet är klart samlas feedback från ungdomarna om både delaktighetsprocessen och slutresultatet i parken.

– Det var väldigt trevligt att samarbeta med ungdomarna. De är kompetenta och aktiva influencers. Det är viktigt att lyssna på dem noga i frågor som rör dem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter