Förflytta dig till innehållet

Pargaselever fick inblick i uni-studier

 

Uni på väg. Belinda Andersson berättar om dagens program. Foto: Pontus Nyqvist


Uni på väg. Så heter projektet som Helsingfors universitet ordnar på olika gymnasium runt Svenskfinland.
Tanken är att eleverna ska få en inblick i hur det är att studera på ett universitet. En solig eftermiddag i november ordnas evenemanget på Pargas svenska gymnasium.
– För många elever kan universitetsstudier verka stort och flummigt. Vi vill ge dem en konkret inblick i hur det är att studera på ett universitet, säger Belinda Andersson, som är koordinator för Uni på väg.
Under dagen ordnar studerande och doktorander från Helsingfors universitet föreläsningar som ska väcka elevernas intresse för olika universitetsämnen.
Till exempel kan den som är intresserad av geografi ta reda på varför indianerna inte seglade över Atlanten och tog över Europa, och den som vill veta mera om kemi kan lyssna på ett föredrag som handlar om hundars roll i hälsoforskningen.
Föreläsningarna går parallellt i två omgångar under eftermiddagen. Eleverna väljer sedan att lyssna på två föreläsningar inom de ämnen som intresserar dem mest.
Förutom föreläsningarna får eleverna också praktisk information om saker som hör till universitetslivet, till exempel hur man skaffar boende. Programmet är en del av karriärvägledningen som ordnas inom studiehandledningen.
Lotta Sundgren, som är studiehandledare på gymnasiet, tycker att evenemanget är lyckat.
– Det är första gången som Uni på väg ordnas här på skolan, men vi kommer definitivt att fortsätta med det i framtiden. Det är viktigt att eleverna får smakbitar av olika studieämnen i stället för att bara få höra om dem i teorin.
Det är liv och rörelse i korridorerna när eleverna söker sig till rätt föreläsningssal. Eleven Emelia Karlsson, 18, tycker att konceptet Uni på väg är bra, men att det är synd att inte alla fakulteter finns representerade.
– Jag är mest intresserad av pedagogik och läraryrket, men det ordnas ingen föreläsning inom det ämnet.
I stället väljer Karlsson att gå på en föreläsning inom sociologi som handlar om jämlikhet i samhället. Till föreläsningen hittar också eleverna Benjamin Bergan, 18, och Lucas Ekblad, 16. I likhet med Emelia Karlsson har Benjamin Bergan och Lucas Ekblad klart för sig vad de vill studera. Bergan vill bli läkare, medan Ekblad vill studera juridik.
– Trots att det inte ordnades en föreläsning i juridik så är programmet ändå nyttigt, eftersom man får en bättre förståelse för vad universitetsstudier handlar om, säger Ekblad, som började gymnasiet i höst.
Koordinator Belinda Andersson säger att Uni på väg strävar efter att presentera så många olika ämnesområden och fakulteter som möjligt. Men det har blivit svårare att hitta studerande som kan medverka i projektet.
– Studerande på universitet har nuförtiden en större press på att bli färdiga med sina studier, vilket gör att de inte har lika mycket tid över för att delta i sådana här projekt. Vi ställer också en del krav på dem som medverkar. Till exempel söker vi efter pratglada och sociala studerande, vilket gör att en del personer blir bortsållade.
Benjamin Bergan blev intresserad av läkaryrket eftersom han vill använda både huvudet och händerna i sitt framtida yrke. Dessutom vill han arbeta med människor. Tyvärr är också medicin ett av ämnena som inte finns med i programbladet.
– Men föreläsningen i socialpsykologi verkar också intressant, så jag tänker delta i den. Jag tycker om att prova på nya saker, säger Bergan.


Universitetet nästa. Benjamin Bergan, Emelia Karlsson, och Lucas Ekblad tycker att Uni på väg är ett lyckat koncept. Men fler universitetsämnen skulle gärna få bli representerade.
Pontus Nyqvist
nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter