Förflytta dig till innehållet

Pargasdomarens VM-dröm blev sann – budet kom som en tidig julklapp, men hon fick hålla locket på tills nu

Arkiv/Kalevi Hämäläinen
en kvinnlig fotbollsdomare med orange tröja
Lina Lehtovaara är en av de 33 domare som FIFA utsett till VM-slutspelet nästa sommar.

Pargasbon Lina Lehtovaara är en av de 33 huvuddomare som kommer att döma damernas VM-slutspel i Australien och Nya Zeeland i sommar. Listan publicerades på internationella fotbollförbundet FIFA:s webbplats vid lunchtid i dag.

För Lehtovaara är det här en naturlig uppföljning på de senaste årens satsning med EM-slutspel och U20-VM – och en verklig dröm som går i uppfyllelse.

– Jag fick budet redan en knapp vecka innan jul, så jag har hunnit smälta det i flera veckors tid redan, säger Lehtovaara då ÅU ringer upp på måndagen efter arbetsdagens slut i Malms skola där hon ännu under vårterminen vikarierar som resurslärare.

Pirrigt värre hela december

Men hon medger att det var litet extra spännande att invänta budet, särskilt då man inte på förhand visste exakt när det skulle komma.

– Sedan början av december satte man som på nålar och väntade på listan, förstås med vissa förhoppningar men utan att ta någonting för givet, skrattar hon nu.

Det blev en tidig julklapp, av bästa tänkbara slag dessutom.

Att det blir ett äventyr utöver det vanliga för Lehtovaara personligen är också klart.

– Det blir en helt ny världsdel för mig och säkert litet knepigare att följa med matcherna för de som är intresserade i Finland i och med tidsskillnaden.

Första seminariet redan i slutet av januari

Förberedelserna kör snart i gång då den första gemensamma seminarieveckan för domarna ordnas i Doha i Qatar i slutet av januari. Dessutom blir det VAR-skolning och löptester, men exakt hur programmet ser ut under våren vet Lehtovaara inte ännu.

– Säkert ordnas det ännu något gemensamt under våren. Vi vet inte heller ännu exakt när vi åker ner, men för herrarna var det 12 dagar innan VM-slutspelet sparkade i gång. Jag antar att det är något liknande för vår del.

Tack vare sina tidigare stortävlingsuppdrag är Lehtovaara bekant med en stor del av domarkollegerna och ser fram emot flera kära återseenden.

– De europeiska domarna är alla bekanta och där finns egentligen inga överraskningsnamn. I och med U20-VM i Costa Rica träffade jag också en stor del av domarna från andra världsdelar, så det ska bli riktigt kul att se dem igen.

Skolstarten naggas i kanten

VM i Australien och Nya Zeeland spelas mellan 20 juli och 20 augusti i sommar. Lehtovaara är den enda finländska domaren som är uttagen. Sammanlagt 32 nationer deltar och 64 matcher ska spelas.

Finalen spelas den 20 augusti, vilket betyder att det krockar med ditt civila jobb som lärare. Hur löser du den biten?

– Som domare åker man förstås iväg med målsättningen att vara med ända fram till finalen, men det kan nog gå så att jag tyvärr missar inledningen på skolåret i Kirjala skola dit jag återvänder i höst. Samtidigt vill jag passa på att tacka arbetsgivaren för att upplägget med resurslärarvikariatet gick att ordna, annars hade inte detta varit möjligt.

Sina första matcher för 2023 dömer Lehtovaara sannolikt i Finlands cup som kör igång redan i februari.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter