Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Pargasbranden utreds som dråp

Eftersläckning pågår. I branden i Österby i Pargas omkom en man i 20-årsåldern.


UPPDATERAD klockan 13.20 med uppgifter om övriga boende i huset.
En man i 20-årsåldern omkom i lägenhetsbranden i Österby i Pargas senaste fredag.
Polisens utredning av branden har nu tagit en helt ny vändning, då polisen har fått ta del av rättsläkarens analys har nämligen misstanke om brott mot liv väckts.
Det finns indicier som tyder på att personen bragts om livet, så vi övergår från att utreda brandorsaken till att även utreda dråp, säger kriminalkommissarie Jan Storing.
Betyder det att personen var död innan branden bröt ut?
– Det vågar jag inte säga något om, för det vet vi ännu inte. Rättsläkaren tar ställning till det senare då alla provsvar har kommit, säger Storing.
Storing säger att mannen har identifierats, han bodde i huset och var inflyttad i Pargas.
Bostaden där mannen omkom fanns i tredje våningen i fyravåningshuset i Österby.
Husets disponent Heli Antikainen-Pauna vid disponentbyrån Isännöinti-Pauna vill inte säga hur många av husets övriga boende som har berörts av branden, men hon är tacksam för att Pargas stads socialvård genast på fredagen hjälpte husets invånare.
– Åtminstone de som bor rakt ovanför bostaden som brann måste flytta ut tillfälligt på grund rökskador, och de bostäder som finns direkt under måste också utrymmas på grund av vattenskador. Hur många familjer det exakt handlar om vill jag inta ta ställning till. Det råder inget förbud att vistas i flera av bostäderna, men de kan ändå vara obeboeliga innan saneringen är gjord.
Har ni fått någon uppskattning på när de kan flytta tillbaka?
– På grund av polisens utredning pågår är det inte möjligt att säga något exakt, men för den rökskadade bostaden ovanför kan det bli tal om kanske tre månader, medan de andra berörda bostäderna kanske  kan saneras på en månad, säger Antikainen-Pauna.

Bostadsbrand. Lägenhetsbranden där en ung man omkom i Pargas utreds som dråp. Även andra bostäder i huset är obeboeliga för tillfället. Foto: Anja Kuusisto


Ett dråp i en bostad i Tennby i Pargas utreds också som bäst, och där har polisen en häktad.
Något samband mellan händelserna ser kriminalkommissarie Jan Storing inte.
– Det finns inget samband, åtminstone finns det inget som pekar på det, säger Storing.
Eftersom utredningen av Österbybranden tog en ny vändning efterlyser polisen tips angående branden.
Den skedde på fredagsmorgonen den 27 oktober på Österbyvägen 9 i Pargas. Den som har tips och/eller information gällande lägenhetsbranden kan ringa polisen på telefonnummer 0295 446 711 och 0295 446 717.
Polisens första pressmeddelande om tipstelefonen hade omsvängda siffror i det första av dessa två telefonnummer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter