Förflytta dig till innehållet

Pargasbon Lucas Bergström inför Chelsea-flytten: Av en bra målvakt krävs inte trollkonster, utan att hålla nollan

För Lucas Bergström har Pajbackaplanen i Pargas blivit bekant under de yngre junioråren, men de fem, sex senaste åren har han spelat med TPS. Nu blir det Chelseas fotbollsakademi för 16-åringen. Foto: Anja Kuusisto


Det är grått väder och duggregn vid Pajbackaplanen i Pargas den här eftermiddagen, och det är en vädertyp som Lucas Bergström kan ha nytta av att vara bekant med.
Häromveckan klarnade hans kontrakt med Chelseas fotbollsakademi och nästa vecka går flyttlasset.
Han ska bo inkvarterad i en så kallad Chelseafamilj, spela och träna med klubbens U16 lag och gå i skola några timmar om dagen.
Han är sedan flera år tillbaka TPS-junior, som ursprungligen fostrats i Piffen, och ett alternativ hade varit att stanna i Finland och spela med TPS herrlag, sina unga år till trots.
– Det finns inget rätt eller fel, det får man se senare hur det går. Och hade man valt tvärtom kan man ändå inte om ett år senare veta hur det andra valet hade utfallit, man ser ju bara situationen såsom den ser ut nu och den närmaste framtiden, säger Lucas.

Fostrad i Piffen och TPS

TPS föll som bekant ner i division 1 igen och hade Lucas Bergström varit klubben trogen är det tidigast om ett år han hade spelat på liganivå i Finland, resonerar han.
Hans sikte är internationellt, och TPS-tränaren Mika Laurikainen har hunnit berömma Chelsea-kontraktet.
– Kanske man kan säga att jag har två fostrarklubbar. Piffen var ju först förstås men jag har varit TPS-spelare i tre säsonger nu, och innan det spelat i TPS ett par år, då inom ett samarbetsavtal (kallas YJ enligt en finsk förkortning) mellan Piffen och TPS.
Han har alltså varit mycket ung när talangen har varit tydlig, och han var en mycket mindre pojke då; nu har han den imponerande målvaktslängden 204 cm.

Berömmer Eemeli Reponens träningar

I TPS har målvaktsträningen skötts av Eemeli Reponen, som Lucas Bergström ger mycket beröm.
– Eemeli är jättebra och ivrig, och han har massor med idéer som han snappar upp hela tiden. Han följer aktivt med hur de bästa målvakterna spelar.
Hur spelar en riktigt bra målvakt då, en hurudan spelstil är din?
– Jag vet inte om målvakter kan ha så mycket spelstil, men man ska göra allt så lätt som möjligt och inte krångla till det. Det är inte trollkonster som krävs. Håller man eget mål rent har man gjort ett bra jobb, så enkelt är det ju.

Lucas Bergström har den imponerande målvaktslängden 204 cm. Foto: Anja Kuusisto

Bor i Chelseafamilj med andra utländska unga spelare

När vardagen i London rullar i gång tror inte Lucas att hans vardag egentligen är så väldigt annorlunda än vad den har varit hittills – det är fotbollsträningar och skola som gäller oberoende.
I familjen där han bor kommer det också att bo tre andra utländska förstärkningar.
De engelska pojkarna i akademin ofta åker hem till veckosluten.
– Jag är äldst i min grupp för deras system är lite olika än vårt, då deras säsong börjar 1 september och jag fyllde 16 i början av september. Så nästa år är jag i U18, nu i U16.
– Skolan har jag minst koll på för tillfället, men jag vet att jag åtminstone läser matte, fysik och engelska 8-10 timmar i veckan.

Chelseas intresse är långvarigt

Som yngre hade inte Lucas Bergström ingen viss engelsk fotbollsklubb som favorit så det blev att börja följa Chelsea mer aktivt då klubben scoutade in honom redan för två och ett halvt år sedan.
Han är inte ens riktigt säker på hur det gick till men han misstänker att ett fotbollsläger med Sami Hyypiä-akatemia var startskottet.
Diskussioner om en övergång har alltså förts ett bra tag och han har besökt Chelsea fem-sex gånger.
Han har en agent, Sami Salonen, en man som också är agent för flera andra finländska fotbollsspelare.
Bergström började spela fotboll i knatteligan i Pargas som fyraåring men höll länge parallellt på med orientering, som är något av en familjehobby.
Sen tog tiden slut, säger han.
– Det är inget fel på orientering, men fotbollen tar min tid.
En ännu yngre fotbollsjunior vill få träningstips för vad som gör en till en bra spelare. Vad säger du då?
– För det första måste man vilja bli det, och träna mycket. Men man måste träna för sin egen skull, det är det allra viktigaste. Det kan inte hänga på om kompisen går och sparkar eller inte, man måste göra det åt sig själv.

Premiärbesök på Stamford Bridge väntar

Lucas Bergström har aldrig ännu sett en Chelseamatch på lagets hemmastadion Stamford Bridge, där enbart representationslaget spelar.
Snart får han komma dit med akademikillarna och se matcher från paradplats. Han verkar ta hela situationen och flytten med ro. Han säger lugnt:
– För mig är det här rätt beslut just nu, sedan får man se hur det blir.

Lucas Bergström

  • Aktuell som:  16-årig Pargaskille som nästa vecka ansluter sig till Londonklubben Chelseas fotbollsakademi. Inledde studier vid Katedralskolans idrottslinje i höst men fortsätter skolgången i London.
  • Familj: Storasyster Nea går i Pargas svenska gymnasium, mamma heter Tarja, pappa Fredrik.
  • Förebilder:  Har egentligen inga förebilder.
  • Favoritlag i senaste VM: Kanske främst Belgien. Där finns Thibaut Courtois och Eden Hazard, båda har en stil jag gillar och båda är eller har varit Chelsea-spelare. Målvakten Courtois klubblag är nu Real Madrid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter