Förflytta dig till innehållet

Pargasbo varnade för istäckta gator – hjälpen kom nästan bums i form av traktor med sandlass

Så här såg det ut där som Morgongränd tar slut och Middagsstigen börjar ( i bakgrunden). Foto: Marika Laaksonen


Det varma vädret har skiftat väglaget från en ytterlighet till en annan: Först var det svårt att ta sig fram genom och över alla snödrivor – nu är många gatstumpar glashala. Pargasbon Marika Laaksonen kunde på söndagen konstatera att gatorna utanför hennes hem var verkliga skridskobanor.
”Nu behöver vi sandning akut på Aftongränd, Middagsstigen och Morgongränd i Skräbböle. Detta är en livligt trafikerad lättrafikled mot skolan och Pargas centrum”, skrev Laaksonen i den populära Facebook-gruppen ”Skärgårdens diskussionsforum”.
– Jag var rädd för hur det går på måndag om vi inte får sand, för det är många skolelever som går den här vägen, säger Laaksonen då ÅU ringer upp henne.
– Här bor också många äldre som är mer eller mindre fångade i sina hem. De har inte bil och kan inte ta sig till busshållplatsen, påpekar hon.

Nästan som en skridskobana. Lyckligtvis blev det sandat här. Foto: Marika Laaksonen


På Facebook fick hon föreslaget om att ringa vägtrafikantlinjen och trafikens kundservicecentral, som sköts av NTM-centralen och Trafikverket. Den här tjänsten nås på 0200 2100 men gäller i första hand landsvägar.
Sedan kom tipset om att Pargas stad har ett eget journummer för vägunderhållet vintertid: 0400–524 318.
– Jag försökte ringa numret men ingen svarade så jag skickade ett meddelande, säger Laaksonen, och tillägger:
– Någon verkar ha läst det, för det kom en traktor och sandade här ganska så direkt efter diskussionen på Facebook.
Traktorn verkade vara samma som tidigare skött snöröjning på de små gatorna.
Det är förstås oklart om traktorn kom som en följd av Laaksonens meddelande till journumret eller om någon annan ansvarsperson hade noterat halkan, men slutresultatet är det viktigaste. Laaksonen, som är glad att hon nu fick vet om numret, hoppas att det har sandats också på andra ställen i Pargas.
– Det här tycks inte heller vara enda stället som det ser ut så här. Och det ska väl inte vara oöverkomligt att få lite sandning i en gruvstad som Pargas, säger Laaksonen.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter