Förflytta dig till innehållet

Pargas svarar Simola

Chefredaktören ifrågasätter Pargas stads agerande i aktuella fastighetsfrågor på ledarspalten i ÅU 10.9.2020. Han ifrågasätter i hårda ordalag stadens fastighetsstrategi ifråga om köpet av skolfastigheten vid Vapparvägen i Pargas centrum.

Förslaget till stadens beslutsfattare är att köpet av ifrågavarande skolfastighet genomförs så att staden avstår från sitt aktieinnehav i Fastighets Ab Kustregionens utbildningsfastigheter (senare i texten: KustFast) som äger Axxell-fastigheten. I praktiken betyder detta att Pargas stad inte längre skulle äga andelar i skolfastigheter t.ex. i Raseborg, vilket ju i sig är alldeles logiskt. Utbildningsfastigheterna på Vapparvägen i Pargas inklusive tomten har värderats till 1,26 miljoner euro. Eftersom staden avstår från hela sitt aktieinnehav värt 1,53 miljoner, leder det till att KustFast betalar en skillnad på 268 000 euro till Pargas stad i form av pengar.

Genom köpet skapas förutsättningar för KustFast att kunna investera i ett nytt hus för Axxell på Skolgatan som en del av det nya och moderna Kreativitescentret. Staden är glad över att Axxell slår djupa verksamhetspålar vid Skolgatan och den värdefulla utbildningen blir kvar i Pargas. Pargas förblir alltså en utbildningsstad även med tanke på mångsidiga utbildningsmöjligheter på andra stadiet.

Eftersom Pargas stad bygger ut ett Kreativitetscentrum för väldigt många elever undgår staden på det här sättet behovet av tillfälliga baracker då den gamla skolan vid Vapparvägen kan användas som ersättande utrymme under byggtiden (som varar betydligt längre än ett sommarlov). På det här sättet sparar alltså staden kostnader som hyran av baracker skulle medföra och väljer istället att sätta pengarna på att renovera upp gymnastiksalen som behövs i centrum också i fortsättningen.

Genom köpet av fastigheten vid Vapparvägen får staden ett högintressant centralt markinnehav på 2 hektar med största möjliga utvecklingspotential. Till exempel det att tomten utgörs delvis av berg gör att grundförhållandena är betydligt bättre än leran som annars är kännetecknande för centrum. Och för att understryka det självklara: kostnaderna för rivning av de byggnader som inte ska bevaras på Axxell-tomten ingår givetvis i kostnadskalkylen.

 

Det är således frågan om ett win-win läge för alla parter och köpet är som sådant och som en del av en större helhet både fastighetsstrategiskt och markpolitiskt välmotiverat. Intresset grundar sig i målmedveten och hållbar stadsutveckling och i satsningar på livskraft. Den attraktiva tomten i centrum invid Skärgårdsvägen ger otroligt fina möjligheter för utveckling. Detta är ett genomtänkt steg i den långsiktiga och framgångsrika markpolitik som Pargas stad under årtionden idkat.

Tack för möjligheten att med denna insändare klargöra för helheten.

 

Patrik Nygren

stadsdirektör

Heidi Saaristo-Levin

planläggningschef

Pargas stad

Dela artikeln

En kommentar: “Pargas svarar Simola

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter