Förflytta dig till innehållet

Pargas stads interna hyror och ungdomsgården Gluggen i Korpo

Korponämnden hade den 25.11 sitt möte och hade på föredragningslistan två ärenden som gäller fastigheter i Korpo. Fastighetschef Seppo Pihl redogjorde åsikter i fastighetsgruppens mellanrapport.  Kulturchef Ann-Sofie Isaksson var med och redogjorde för Gluggens planerade flytt. Som bekant är har det föreslagits att ungdomsgården Gluggen skall flyttas till skolan för att täta fastighetsmassan.

Under diskussionen kom det fram att Gluggens areal är 107 kvadrat och att interna årshyran för detta källarutrymme är 59 000 euro, det vill säga 45,95 euro/ kvadrat. Därtill kommer det ca 5000 euro för städningen vilket betyder att man från Kultur o Fritids budget (som är en del av Bildningsnämnden) betalar 64 000 euro per år att ha Gluggen i Stabshuset.

Nu har man föreslagit att Gluggens verksamhet skall flyttas till skolan där bildningen redan betalar intern hyra och därmed inga extra kostnader skulle uppstå för bildningen. Det här skulle betyda att Kulturen har 64 000 euro mera pengar att använda i verksamheten. Visserligen förutsätter flytten extra renoveringskostnader för tekniska enheten.

Gluggen i kyrkbyn har använts av ungdomar sedan mitten av -80 talet då vi föräldrar frivilligt målade utrymmena. Senare fortsatte Korpo kommun arbetet. Den sista renoveringen gjordes 2014 med hjälp av så kallade morotspengar som man fick genom den frivilliga kommunsammanslagningen. 

Ungdomarna vad då med i planeringen av utrymmen. Därför är det helt förståeligt att varken ungdomar eller föräldrar vill flytta Ungdomsgården Gluggen till skolan. Vi i Korponämnden vill inte flytta Gluggen trots vi nu förstår ekonomin bakom förslaget.

Men det som är problematiskt i hela staden är de interna hyrorna. Vi kan inte ha så här höga interna hyror som belastar vår hela verksamhet. Gällande till exempel Stabshuset som enligt areallistorna är 600 kvadrat är den totala kostnaden för den interna hyran (driften plus kapitalhyran) 145 814 euro per år. Därav lilla Gluggens 59 000 euro för en 107 m2:s källarlokal (över 40procent).

Det här är helt orimligt. Om man nu efter den eventuella flytten skulle lyckas hyra Gluggen till en extern hyrestagare kunde man med tanke på Korpos prisnivå få max. 1000 euro per månad som hyra dvs. max. 12 000 per år.
Staden med sina höga interna hyror skulle göra en ordentlig förlust eftersom kostnaderna ändå belastar staden. Totalekonomiskt ingen skillnad vem som använder utrymmena. Men för olika verksamhetsområden är det helt ohållbart.
Staden borde inte alls äga sina fastigheter om situationen är denna. Vi borde utan vidare bara hyra våra verksamhetsutrymmen av andra och låta hyresvärden stå för alla reparationer. 

Vi vill ha pengar för vår verksamhet. Trixandet med de interna hyrorna försvårar vår verksamhet och leder till felaktiga beslut.

Dela artikeln

En kommentar: “Pargas stads interna hyror och ungdomsgården Gluggen i Korpo

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter