Förflytta dig till innehållet

Pargas stad bör förhandla med Museiverket om Sunnanbergs skola

År 1895 då byggmästaren K.F.Lindström uppförde Sunnanberg Folkskola, så byggde han inget mögelhus.
Byggnaden är av timmer, och den hade en ordentlig stenfot som också på gårdssidan var tillräckligt hög, omkring en halv meter. Det här syns på gamla foton.
Senare generationer har av obetänksamhet höjt på marknivån, med dessa fuktproblem som följd. Den nyare ”Storskolan”, som dessutom troligen är av lättare och fuktkänslig konstruktion, är nog drabbad av samma öde där den står med markytan ända upp mot väggen.
I sanning skada på fina byggnader. Men skadan är skedd.
Museiverket har nu i sin visdom blandat sig i sakernas gång, och detta har till följd att processen runt Sunnanbergs skola tar en vändning som absolut inte får ske: Museiverket kan alltså i sin maktfullkomlighet, men uppenbarligen utan insikter och visioner för framtiden, förhindra rivning av skolan, eller som det ser ut bägge skolorna, som inte är användbara.
Museiverket kan ändå inte hindra att skolverksamheten flyttar som en följd av rivningsförbudet. Detta betyder att skolorna då verksamheten flyttat säljs till något annat ändamål. Så kan det inte få gå.
Pargas stad bör med alla medel förmå Museiverket att ompröva sitt rivningsförbud för att skolverksamheten kan få ändamålsenliga utrymmen och fortsätta på sin nuvarande plats. En vackrare plats lär nog inte stå till buds.
Clas Henriksson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter