Förflytta dig till innehållet

Pargas stad behöver en Afterpandemistrategi!

Åbo Underrättelsers logo

Den strategi som staden uppgjorde för några år sedan kom till i en tid då ingen kunde föreställa sig den pandemi hela världen nu tvingats genomleva. I motsats till många andra har, trots allt elände, särskilt skärgården kunnat dra många fördelar av de förändringar som pandemin framtvingade.

Många finländare hittade skärgården i fjol, nu kommer troligen minst lika många eftersom de vill fortsätta hemestra.

Många har prövat på att öka sitt välbefinnande (och ofta även sin produktivitet) genom att distansarbeta i skärgården. Många räknar sina slantar och märker att kostnaderna för att ha en kanske stor bostad i staden är för höga, om det ändå är i skärgården man befinner sig oftare. Kanske man borde byta till en lite mindre och använda pengarna till att renovera fritidsbostaden i stället?

Familjer börjar fundera på om barnen ändå skulle må bäst av att tillbringa all sin tid i skärgården. Då är det dags att skriva sig här, något som redan flera har gjort. Alla skärgårdsdelar behöver för att kunna ta emot dem som vill flytta hit flera hyresbostäder och en fungerande service.

Företagen kunde få dra ekonomisk nytta av att etablera sig här, likaså de som redan finns så att de kunde utvidga sin verksamhet. Norge visar vägen i fråga om landsbygdsutveckling.

Staden själv borde även efter pandemin arrangera hybridmöten så att alla som bor längre bort från stadshuset kan delta utan timmar eller dagar av mötesresor. Också stressade företagare och småbarnsföräldrar skulle kunna lättare delta i beslutsfattandet om mötena också kan skötas på distans.

Dessutom är dylika fullmäktigemöten möjliga för vem som helst att följa med i hemsoffan. Demokratin har alltså också gjort ett digiskutt, men denna möjlighet får inte tappas bort.

En uppdatering av stadens strategi med utgångspunkt i de möjligheter pandemin skapat, samt en betydande stärkning av skärgårdens roll i strategin, behöver startas genast efter att nya fullmäktige tillträder.

En blomstrande skärgård gynnar hela staden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter