Förflytta dig till innehållet

Pargas sjöräddare välkomnar svenskspråkiga – "Vår verksamhet har blivit väldigt finsk, och tvåspråkigheten är viktig"

Här hålls öppet hus på onsdag, det vill säga i Antintupa i Skräbböle. Huset måste inom något år rivas för att ge plats för den nya vägbanken till Lillholmenbron. ÅU-foto


Ingen frivillig sjöräddarförening i Finland har ett så vidsträckt havsområde att hålla koll på som föreningen Paraisten Meripelastajat – Pargas sjöräddare. Det sträcker sig från Vänö till Ålands gräns, det betyder 1237,7 kvadratkilometer.
Speciellt med den här föreningen är också att merparten av dess frivilliga inte alls bor på orten där de opererar.
– Hela 80 procent av våra medlemmar bor på annat håll, och bland annat det kan vara en förklaring till att vår verksamhet har blivit mer finskspråkig, säger Elias Aarnio sekreterare i föreningen.
– Men vi välkomnar mer än gärna fler svenskspråkiga med. Det är också viktigt med tvåspråkigheten i räddningsuppdragen, säger han.

All verksamhet är frivillig och ingen ersättning betalas

Såsom andra sjöräddarföreningar baseras verksamheten till fullo på frivillighet, för vilket ingen lön utbetalas. Inte heller rese- eller måltidsersättnignar betalas.
Föreningen har två medlemsklasser: aktivmedlemmarna är 62 och 36 av dem har aktivt varit med under de två senaste åren. Sedan finns båtägare som Tross-medlemmar och passiva stödmedlemmar, det antalet är 409. Totalt har föreningen 586 medlemmar.
Onsdag nästa vecka, den 2 oktober, ordnar föreningen öppet hus i sin stuga Antintupa i Skräbböle i Pargas. Då presenteras verksamheten och man hoppas få nya medlemmar med.

10-åriga Antintupas dagar är räknade

Själva Antintupas dagar är räknade, på grund av stället där den ligger. Det är en modern och välutrustad stuga, men då Lillholmenbron som ligger nära intill ska byggas om kommer vägdragningen att omöjliggöra att stugan blir kvar på sin nuvarande plats.
– När våra medlemmar inleder ett jourveckoslut utgår vi från vår brygga intill Antintupa. Med båt far vi sedan ofta ut mot Naguhållet, och lägger till på någon central position söder om Nagu.
– Förstås kunde man tänka sig att basstationen fanns i Nagu i stället för Pargas. Men att ha båten bakom en färjförbindelse gör körsträckan längre och det tar längre tid innan räddarna kommer iväg på ett uppdrag.
– Därför tänker vi oss ett ställe i Pargas, bara vi skulle få besked av NTM-centralen om vilken kompensation vi får för den nuvarande stugan.
Öppet hus i Antintupa är det klockan 18 på onsdag. Adressen är Skräbbölevägen 36.
 

Dela artikeln

En kommentar: “Pargas sjöräddare välkomnar svenskspråkiga – "Vår verksamhet har blivit väldigt finsk, och tvåspråkigheten är viktig"

  1. Kurt Kronehag skrev

    Skulle inte Granvik strand där staden äger mark, vara en lämplig bas för Pargas sjöräddare? 15 minuters bilväg från centrum och mitt ute i skärgården på en halv timme. Då vattnet fryser i Granvik, är också båtsäsongen slut.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter