Förflytta dig till innehållet

Pargas sålde tomter på Kyrksundsstranden — området Solbågen blir intimt småhusboende

strandpromenad och vildvuxet gräs intill Kyrksundet i Pargas

strandpromenad och vildvuxet gräs intill Kyrksundet i Pargas

Solbågen badar i sol. Den här delen av Kyrksundsstranden kallas Solbågen. Foto: Anja Kuusisto


På tisdagseftermiddagen undertecknades två tomtköp i stadsdirektör Patrik Nygréns arbetsrum i Pargas. Båda tomterna är för småhusboende och båda såldes till Pargasbor.
Det låter odramatiskt, ändå är händelsen en slags milstolpe.
Det på grund av att tomterna ligger vid Kyrksundsstranden, den lilla stadsdelen intill Kyrksundet och Centralparken som har varit mycket i rubrikerna under hela sin existens, sedan 2007.
När området var färdigt planerat såldes tomter i rask takt och raden av tvåplanshus intill Kyrksundet växte upp.
Men i slutet av 2000-talet sa det stopp och sedan har det varit trögt.

Två sålda tomter kan sätta fart på andra

Nu kom vändningen.
– I och med att de här tomterna har sålts och bebyggs, tror jag att det börjar hända saker här, säger mätningsingenjör Peter Lindgren, som jobbar med stadens tomtförsäljning.
– Det brukar nämligen fungera så, att när några kommer igång sätter det fart på andra.
Det här har han sett hända i sådana stadsdelar som till exempel Storängen, Norrby strand, Vepo, och inte många hundra meter från Kyrkssundsstranden ligger också flera pinfärska radhus där byggfirmor snarast har smittats av varandra.
– Välkomna inslag de med, det har inte byggts så mycket nya radhus i Pargas, säger Lindgren.

Tomterna lanserades vid byggmässan i februari

Men på Kyrksundsstranden har det varit motigt. Därför gick staden in för att att göra nya tomtindelningar där det var möjligt, och när byggmässan i Åbo hölls i februari i år kunde staden lansera sitt nya koncept för den södra delen av stadsdelen Kyrksundsstranden.
De nya tomterna för småhusboende är 13 tomter för småhusboende och projektet fick namnet Solbågen. Tomterna har arealer på ”endast” 300–500 kvadratmeter och målgruppen i marknadsföringen har främst varit privatpersoner.
– Det är tänkt för ett boende i egnahem men med en liten, lättskött tomt. Det är mitt i staden med möjlighet till båtplats  vid en brygga strax intill,säger Lindgren.
– Utöver de två sålda har vi ytterligare fyra reserverade i kvarteret.

Företaget SRT, det vill säga Edvard Järvinen och Rickard Malm skriver på avtalet för tomtköp på Kyrksundsstranden. Foto: Anja Kuusisto

Pargasföretag bygger ett hus och säljer

Av de två tomter som såldes häromdagen gick den ena till en Pargasfamilj, den andra till Pargasföretaget SRT, som står för Saariston rakennustekniikka–Skärgårdens byggteknik.
Företagets ägare är Edvard Järvinen och Rickard Malm, som grundade sitt byggföretag 2012. De började på tumanhand och har sakta men säkert byggt upp sitt företag som numera har tre anställda.
– Vår tanke med tomtköpet är att söka bygglov i höst för ett mindre egnahemshus, för ett par eller för en liten familj.
– Vi tar hand om alla lovprocesser och dylikt och när vi har allt sådant klart erbjuder vi det till försäljning. Bygget tror vi kan komma igång nästa sommar, berättar Järvinen.

Nya invånare gör gemensam sak

Alla de som nu har köpt eller reserverat tomt har också hunnit diskutera att man gemensamt ska försöka göra markgrundsundersökningar, eftersom husen på det här området behöver pålas. Gemensamt diskuteras också hur huskropparna ska vända på tomterna och hur man smidigast ordnar parkeringen och tillgänglighet till tomten.
– En entreprenör har visat intresse för att bygga bryggorna som finns i planen, säger Lindgren. Båtplatserna hyr eller säljer entreprenören sedan till intresserade. Staden köper troligtvis några platser som sedan säljs vidare till tomtköpare.
 

Dela artikeln

En kommentar: “Pargas sålde tomter på Kyrksundsstranden — området Solbågen blir intimt småhusboende

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *