Förflytta dig till innehållet

Pargas prioriterar åtta planeringsprojekt – kolla listan här!

Pargas stads planläggningsprogram för det här året har sammanlagt 12 punkter, men av projekten är det åtta som prioriteras. Fem av de prioriterade projekten finns i Pargas kommundel, ett i Nagu och två i Korpo.

Åtminstone fyra av de större projekten hoppas man kunna få fullmäktigebeslut i under året.

De mest omfattande helheterna är Pargas Havis i Norrby och bostadsområdet Storängen II, men på listan finns också långkörare som nordvästra Ljusudda och den nya busshållplatsen i Nagu.

De prioriterade projekten för Pargas kommundel är markerade med sifforna 1–5 och är mörkröda på kartan. Klicka på siffrorna för att se mera information!

Detaljplanen för Pargas Havis är ett av de stora projekten som planläggningsenheten som leds av Heidi Saaristo-Levin just nu har på sitt bord.

– Där har vi nyligen hållit ett myndighetsmöte där vi gått igenom målsättningar och utgångsläget, men det finns fortfarande många frågetecken kring till exempel infrastrukturen och energilösningarna. Det kommer att krävas en hel del tålamod innan vi är i det skedet att ett utkast kan läggas fram, säger Saaristo-Levin.

Ett annat projekt som hör ihop med Havis är den nya väganslutningen från Skärgårdsvägen mot Norrby strandväg och Kyrkoesplanaden. Det är ingalunda klappat och klart att det ens kan bli en cirkulationsplats på stället, utan man utreder olika alternativ.

– Vi är förstås glada att NTM-centralen beviljades så kallade ”julklappspengar” för projektet, men där ligger bollen hos dem just nu.

Campingen kan tvingas flytta

För Sollidens camping kan Havisplanerna innebära en påtvingad flytt, men där menar Saaristo-Levin att man redan har lämpliga alternativ i tankarna – utan att avslöja desto mera.

För norra delen av Kyrksundsstrandens del inväntar man i sin tur nästa steg från företaget Smart Village Builders som hört sig för om möjligheten till en planeringsreservering för två tomter på området. Avtalet om planeringsreserveringen ska undertecknas senast den sista februari i år.

Storängen ska få ett trettiotal småhus

Storängen II omfattar ett trettiotal småhus samt en handfull rad- eller parhus på området som ligger nordost om nuvarande Storängens bostadsområde och söder om Lövkulla.

en detaljplankartaPargas stads material
Detaljplanutkastet för området Storängen II.

Planläggare Charlotte Koivisto berättar att området varit utmanande att planera i och med att man siktar på en naturlig dagvattenhantering och att inkludera olika klimatförändringsstävjande åtgärder.

– Det handlar om energisnåla lösningar och om att utnyttja förnybar energi. Det är i första hand småhus som planeras i området och förutom staden finns det också några privata markägare vars synpunkter vi på bästa möjliga vis försökt bemöta, säger Koivisto.

Långköraren med detaljplanen för nordvästra Ljusudda pågår fortfarande, där har ett bearbetat förslag varit till påseende och man jobbar som bäst vidare med de anmärkningar som lämnats in.

Nagu centrum ska få sin permanenta busshållplats

I Nagu är den nya busshållplatsen vid Södra hamnen en av de processer man prioriterar högt – och där man siktar på att ha ett fullmäktigebeslut redan innan sommaren.

I Nagu är det den nya busshållplatsen vid Södra hamnen som är prioritet nummer ett.

Nagu gästhamn ska också få en översiktsplan i och med att det finns många saker som ur planläggningsperspektiv är rätt otydliga. Diskussionen om ett campingområde i anslutning till gästhamnen har aktualiserat det behovet, eftersom det finns många olika markägare i området.

– Planläggningsprogrammet i sig är ett styrdokument, men det ska också lämna rum för flexibilitet om saker och ting dyker upp som måste åtgärdas i snabb takt. Trots att vi är en relativt liten enhet kan vi också stoltsera med att vara väldigt smidiga, säger Saaristo-Levin.

Verkanområdet ska utvecklas i Korpo

Verkanområdet i Korpo ska få en ny detaljplan som skulle möjliggöra mer ändamålsenliga parkeringsarrangemang och ge rum för ett campingområde.

I Korpo prioriteras Verkanområdet och kyrkbyn i planeringen i år.

– Där handlar det om att möjliggöra det för företagaren att utveckla sin verksamhet. I Korpo centrum handlar det om att uppdatera planen så att den motsvarar nuläget och att ordna med trafiklösningar som tjänar sitt syfte.

Att ändra fritidsbostad till stadigvarande går smidigt

Stranddetaljplaner i samtliga kommundelar jobbas det också på och för tillståndsberedare Teppo Vuorenpääs del sysselsätter också ändringar från fritidsbostad till fast boende en del.

Hur ser det ut på den fronten, hur långa behandlingstider är det på den fronten just nu?

– Det görs aningen fler ansökningar än tidigare om åren, men behandlingstiderna är på sin höjd ett par veckor, säger han.

Det att besluten inte går via bygg- och miljönämnden, utan tas som tjänstemannabeslut gör att processen blir mer lättrodd och betydligt snabbare.

Ankarhuset och Vapparvägen frågetecken

Ankarhusets framtid är också öppen. Där väntar man på besked om vad den politiska viljan för området är. I nuläget tillåter detaljplanen inte affärsverksamhet på tomten, vilket i sin tur gör att intresset hos potentiella köpare sannolikt är rätt svalt.

en grå tegelbyggnadMikael Heinrichs
Det är upp till politikerna att staka ut framtiden för Vapparvägen 4 efter att nya skolcentret står klart.

– Samma sak gäller förstås på sikt också för skolorna som fram tills nya skolcentret är klart finns på Vapparvägen 4. Det finns en arbetsgrupp som funderar på det områdets framtid, säger Saaristo-Levin.

Väldigt varierande arbetsfält

Planläggningsarbetet i Pargas är rätt så unikt i och med att det finns väldigt varierande områden: stadsmiljö, landsbygd, industri och skärgård. Det gäller att vara mångsidig och kunna ta sig an olika sorters utmaningar.

– Det är nog det som gör det här jobbet så intressant just i Pargas. Det kräver en hel del av planeraren, men gör samtidigt jobbet väldigt omväxlande, säger Saaristo-Levin.

Planläggningsenheten har för tillfället sex anställda och man söker ytterligare en planläggningsarkitekt i och med att Turkka Michelsson gått i pension.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter