Förflytta dig till innehållet

Pargas kan få ny stadsdel i Norrby

Bland annat med den här havsutsikten vill Pargas stad locka inflyttare till det planerade bostadsområdet i Norrby. Foto: Kim Lund

Planläggningsenheten vid Pargas stad har inte legat på latsidan den senaste tiden. Nu när projektet Nagu strand på Ernholm ser ut att läggas på is vill staden i stället satsa på att utveckla ett större bostadsområde i Norrby norr om Pargas centrum.

Projektet går under arbetsnamnet Norrbystrand och omfattar ett cirka 20 hektar stort område som staden äger och som på sikt kunde bli en helt ny stadsdel med plats för hundratals nya bostäder.

Området omfattar cirka 20 hektar i Norrby bredvid Solliden Camping. Det inringade området har arkitektbyrån detaljgranskat. Karta: Studio Puisto

En första skiss över området har redan gjorts upp av arkitektbyrån Studio Puisto som också var engagerad i projektet ”Kaupunki uusiksi” i Pargas för tre år sedan.
Byrån beskriver Norrbystrand som en alldeles ny form av boende där naturen och närheten till havet har en central roll.

I det område som byrån har specialgranskat har tomterna en storlek på 400–800 kvadratmeter och byggrätterna omfattar både parhus, egnahemshus och radhus.

Arkitektbyrån Studio Puisto ser framför sig en byaliknande boendemiljö med små promenadstråk. Fotomontage: Studio Puisto

Om och när projektet framskrider får planläggningen avgöra i detalj hur husen placerar sig och hur bosättningen anpassas till miljön. Terrängen ger möjlighet till variation i boendet, säger Pargas planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.

– Där finns massor av potential: ett havsnära och tryggt boende med fantastiska vyer över Vapparn, men ändå nära ett tvåspråkigt centrum med butiker och service på gångavstånd. Ingen borde vilja bo någon annanstans än där.

Saaristo-Levin säger att den finländska synen på boende håller på att förändras. I dag vill den moderna familjen inte bo ensamt och avsides vid en sjöstrand. I stället uppskattar man att det är nära till kommunal och privat service samtidigt som man värdesätter goda förbindelser och närhet till naturen.

– Allt det här kan Norrbystrand erbjuda, och jag tror inte att det blir problem att locka inflyttare.

Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin ser en stor potential i Norrbystrand där man kan kombinera havsnära boende med närheten till centrum. Foto: Kim Lund

Hon hoppas kunna anställa en projektarkitekt som redan efter årsskiftet på heltid kunde börja planera området.

– Nog har vi jobb, trots att Ernholmsprojektet inte blir av.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter