Förflytta dig till innehållet

Pargas IF:s orienteringsherrars taktik lyckades – hängde länge med täten i Tiomila

Ledde andraklungan på långa natten. Fredric Portin gjorde ett bra lopp, liksom för en vecka sedan då bilden är tagen. Foto: Ingela Mattsson

Pargas IF lade sina starkaste kort på de första etapperna av Tiomilastafetten på natten till söndag. Bland herrarna har man ännu inte löparmaterial för att klara sig i toppstriden efter tio orienterade etapper.

Därför var taktiken att hänga med och kämpa om bra placeringar i början och tappa så lite som möjligt på slutet. Taktiken lyckades och lagets slutplacering var 64:e.

Lyckad inledning för Piffen

IFK Göteborg Orientering tog kommandot redan på tredje sträckan och ökade ledningen till konkurrenterna under den regniga natten i Glimåkra i Skåne. Klubben tog tredje segern i rad närmare åtta minuter före Tammerforslaget KooVee. Bästa lag från Åboregionen var Paimion Rasti (17:e) strax före Turun Mestsänkävijät (18:e).

Piffen fick en mycket lyckad inledning genom polacken Kuba Dragowski som orienterade sin första tävling i Piffens färger. Den starka förstasträckslöparen hängde med i tätklungan loppet igenom och växlade som 38:e endast 1,26 minuter efter täten.

Tobias Henriksson fick ett utmärkt utgångsläge och hängde med klungorna på andra etappen.

– Jag tror jag hade lite kortare gaffling på slutet så jag kom lite loss från de andra, säger en nöjd Henriksson efter att ha kommit som tionde till växling.

Portin missade på slutet

Snart 49-åriga Sören Nymalm kunde som väntat inte hålla absoluta tätens fart men förlorade enbart 4 minuter till ledarlaget och gav som 38:e över till Fredric Portin. På ”långa natten”, den närmare 18 kilometer långa sträckan utan gaffling, drog Portin ”andraklungan” i tätens fart.

– Fysiskt orkade jag bra, men jag orkade inte koncentrera mig hela vägen och på slutet kom det några missar, sade en nöjd Portin som växlade som 18:e.

Erik Haajanen fällde bara tre placeringar trots att han bommat en del. Mats Dahlén hade inte sin bästa dag fysiskt och fick inte heller flow i orienteringen men växlade ändå som 31:a. Junioren Alex Virtala tappade endast fyra placeringar på sjunde sträckan.

Stort plus för laginsatsen

Tidsskillnaderna till täten var i det här skedet stora och växte som väntat varje etapp. Trots att Conny Arén och Felix Gottberg hade problem med orienteringen och Mika Honkasalo tröttnade på slutet av den långa ankarsträckan, föll lagets placering inte lägre än till 64:e bland 300 lag.

– Laginsatsen är ett stort plus. Speciellt med tanke på var vi började i höstas. Detta ger nog tro på framtiden även för herrarna, summerar löpande elitkoordinatorn Portin.

Ingela Mattsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter