Förflytta dig till innehållet

Pargas IF:s damer ska tillbaka till elitfotbollen – laget siktar på avancemang i höst

Mikael Heinrichs
fotbollsspelare tränar på en konstgräsplan
Träningschef Tom Powers (i mitten) intygar att laget tagit stora framsteg sedan förra säsongen – och att man anammat spelfilosofin i klubben.

Ett avancemang till tvåan är den solklara målsättningen, men det blir ingen enkel sak att fixa då bara ett lag tar steget upp.

PIF-damernas förra säsong var sannerligen en som bestod av två halvor. Inledningen fram till midsommar gick knaggligt, men av de sista 11 matcherna vann man sju och spelade en oavgjort.

Nu vill man tillbaka till de riksomfattande serierna, vilket betyder minst Tvåan. Målsättningen är tuff, eftersom bara seriesegraren tar steget upp och man har tuffa konkurrenter bland annat TPS andralag och Liedon Pallo som i fjol tog steget ner. Jonathan Brazier fortsätter som lagets chefstränare.

Uppladdningen har gått bra

I den första cupmatchen som spelades redan i början av april vann man Tampere United som spelar i samma zon i Trean med 4–2 och följande cupmatch spelas sannolikt något tag nästa vecka mot FC Nokia.

Men innan det ska seriespelet inledas hemma på Aktia LKV Arena nu på lördag. I premiärmatchen ställs Piffens förnyade lag mot serienykomlingen HJS som i fjol tog steget upp från Fyran.

– De är ett av alla de lag jag faktiskt inte alls har koll på ännu, men samtidigt vet jag precis var vi själva ligger. Vi är klart bättre än i fjol och spelarna har anammat vår spelfilosofi. Jag är väldigt nöjd med hur hårt alla jobbat under vintern, säger träningschef Tom Powers.

Samma spelfilosofi ska genomsyra alla lag

Laget har fortsatt att jobba vidare på sin spelfilosofi som bygger på ett stort bollinnehav och man har tränat flitigt också under vintern. På måndagskvällens träningspass deltar också en del av de 2009 och 2010 födda flickorna som får utmana sig med de mer erfarna spelarna.

fem kvinnliga fotbollsspelare står bredvid varandraMikael Heinrichs
Piffens damer har en tydlig målsättning för säsongen och det handlar om avancemang. Gabriella Raittila, Malin Wahtera, Ellen Strömborg, Matilda Heikkilä och Minea Järnström är redo för lördagens säsongspremiär.

Till den gruppen hör bland andra Gabriella Raittila , Malin Wahtera och Ellen Strömborg som alla ser fram emot den stundande säsongen med optimism.

– Vårt eget spel har utvecklats sedan i fjol jag skulle säga att vi har all orsak att vara optimistiska inför säsongen. Just nu ser läget riktigt bra ut i truppen, säger den tidigare ÅIFK-liraren Raittila som anslöt till truppen i fjol.

Man tar inte ut någonting i förskott

Wahtera har i sin tur en gedigen Piffenbakgrund liksom Strömborg som också hunnit pröva vingarna i ligasammanhang under två säsonger i Åland United. Också IFK Mariehamn har hunnit bli bekant för henne.

– Ser man till träningsmatcherna har det gått riktigt bra, bland annat vann vi mot KaaPo som spelar i en högre serie med 6–1. Det är klart att vi vill stiga, men samtidigt tar vi inte ut något i förskott, säger Strömborg.

Anfallarna Matilda Heikkilä som är ny från Peimari United och egna junioren Minea Järnström som redan i några repriser varit med på bollförbundets regionläger håller med.

Siktet är högt ställt – det här laget ska avsluta säsongen med avancemang.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter