Förflytta dig till innehållet

Pargas IF fick jubla i Åbokvällen – knep säsongens första derby

Viktigt mål. Robin Mattssons 22-26 med knappa fyra minuter kvar avgjorde säsongens första handbollsderby. ÅU-foto


Pargas IF inledde sin handbollssäsong på bästa tänkbara vis då man vände och vann mot ÅIFK i Samppalinna. Slutresultatet skrevs 23–27 (13–15).
Inför 358 åskådare i Samppalinna bollhall – varav en storb del tillresta Piffensupportrar – inledde kanariefåglarna bra. Elias Nyman satte hemmalagets tre första baljor och ÅIFK gick upp i ledning med både 6–2 och 7–3 innan vändningen kom vid kvarten spelat.

Perfekt start i PIF-tröjan

Piffens Jane Jancev och Sebastian Fagerlund fick fart på målskyttet medan Markus Mattila spikade igen.
Den 31-årige makedoniern Jancev visade direkt att han är en pjäs att räkna med då han satte 14 mål i ligadebuten – men var inte nöjd trots det.
– Vi visste att vi skulle ha en chans att vinna om vårt försvarsspel fungerade och det gjorde det. Vi behöver mera glöd i anfallet, sade han efteråt.

Jancevs 14 fullträffar är för övrigt nytt klubbrekord för antalet gjorda mål av en spelare i högsta serien – på bortaplan. Det tidigare rekordet löd på 13 mål, en notering som Ralf Westerlund stått för vid fyra tillfällen under 1981 och 1982 (i mästerskapsserien) samt Jan Eriksson en gång (1995). Ralf Westerlund har fortfarande rekordet på hemmaplan, 16 mål i en match (13.2.1983 mot Cocks). Detta vet handbollsstatistikern Jens Backlund berätta.

IFK samlade sig

I början av andra halvlek hade ÅIFK ännu häng på motståndarna, men efter en dryg kvart kom ett nytt ryck. Fagerlund satte 18–21 och Mattila knep en straff av Andreas Nyström.
Det blev också början på slutet för kanariefåglarna. Christoffer Sjöbloms miss och Robin Mattssons 22–26 blev de sista spikarna i kistan.
– Mängden tekniska fel som vi gjorde och Piffens målvakt avgjorde matchen, konstaterade nya ÅIFK-tränaren Robin Karlsson efteråt.
Markus Mattila noterades för 11 räddningar i matchen.
Här stämningar från PIF-handbollens Facebooksida:

Matchfakta från handbollförbundets webbplats hittar du här.
Rättelse 8.9 kl 7.26: Ralf Eriksson heter Ralf Westerlund. Namnet nu rättat.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Pargas IF fick jubla i Åbokvällen – knep säsongens första derby

  1. Monica Forssell skrev

    Hej Jens! Tack för att du meddelade! Namnet är nu rättat. Mvh Monica Forssell/ÅU

  2. Jens Backlund skrev

    Piffen har inte haft en spelare med namnet Ralf Eriksson i herrarnas mästerskapsserie. På bägge platserna i artikeln borde det i stället stå Ralf Westerlund.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter