Förflytta dig till innehållet

Pargas Hundbanans motionstrappa växer fram på talko

Lasse Andersson
många människor jobbar på att bygga en trappa
Motionstrappan går upp till den såkallade Hundbanan vid Nordkalks dagbrott i Pargas.

I torsdags var det full fart vid Hundbanans motionstrappa i Pargas. Trävirket för trappan har anlänt och projektgruppen ordnade en kickoff med ett stort gäng talkokrafter på plats.

Virket bars upp och placerades ut i gången där trappan ska byggas, så att själva byggandet som kör i gång nästa vecka går smidigare.

Byggarbetet sker under ledning av flera olika lokala snickare och entreprenörer. Till sin hjälp har dessa alltid flera hantlangare som deltar frivilligt i arbetet. Trappbygget kommer att vara intensivt några veckor framöver.

– Vi vill rikta ett varmt och stort tack till våra samarbetspartner och till alla som väljer att lägga av sin fritid på det här projektet, säger Tove Hagström, ordförande för Väståbolands Företagare rf i vars regi trappan byggs.

– Det här blir verkligen allas gemensamma trappa då så många är med redan under byggskedet. Den som vill kan dessutom bidra med att hålla tummarna för att arbetet löper smidigt, så att vi kan öppna trappan för allmänheten innan hösten är här med mörker och halka.

Johan Kronberg och Tarmo Tuominen hör till initiativtagarna till hela projektet. De lyfter fram att trappbygget är ett verkligt stort projekt.

Så vitt de vet blir motionstrappan den största i Egentliga Finland.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vi har arbetat med tusentals ton sten och grus för att skapa grunden, i backen ligger ca 70 stadiga betongbalkar och nu är det fråga om omkring 2000 brädor som ska skruvas fast med ungefär 20 000 skruvar, så det blir många sågningar med cirkeln och varv med skruvdragaren innan trappan är klar”, säger Tuominen.

Kronberg påpekar att det är väldigt viktigt att trappan byggs på ett bra sätt, så att den blir både säker att använda och håller länge.

– Tur att vi har fått så många erfarna personer med i talkogänget, både från PIF, Parsport och aktiva seniorgäng som Gubbheimarna och Skröbbel-Gåbbana. Tillsammans med proffsen kommer de att få alla 490 trappsteg att sitta rätt, konstaterar Kronberg och tillägger att om ytterligare någon vill komma med i talkogänget så finns det utrymme för fler, i synnerhet dagtid.

Marko Lehtonen och Jan ”Bambu” Eriksson har båda redan hunnit vara med flera gånger vid trappbygget.

Varför väljer de att använda sin fritid till det här?

– Det är fint att få vara med i en sådan här gemensam sak” säger Lehtonen, och Eriksson är inne på samma linje-

– Jag vill vara med för att motionstrappan är ett fantastiskt projekt som förenar alla Pargasbor.

Hundbanans motionstrappa

Hundbanans höjd vid toppen av trappan: 60 m ö.h.
Trappans längd: 180 m
Antal trappsteg: 490
Trappans lutning: 13–16˚
Öppen för allmänheten under den snöfria perioden av året.
Halvvägs upp finns en rastplats, på toppen en utsiktsplats.
Efterlysning: Kom med och bygg – speciellt under dagtid finns det rum för fler i talkogänget!
Anmäl dig till Jenny Kronberg, handboll@pargas.fi om du kan komma loss under någon dag i juni och har en viss byggvana.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter