Förflytta dig till innehållet

Pargas förberedelser för välfärdsområdet

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Avsikten med vårdreformen är förbättrade social- och hälsovårdstjänster. Servicen ska vara kvalitativ, kostnadseffektiv och tillgänglig för alla.
Beredningsarbetet i Egentliga Finland har tyvärr kommit igång sent.

Däremot har kommunerna haft möjlighet att göra sina insatser för att anamma grundtanken om integrering av service och effektivisering av fastigheter. Det är vad Pargas har gjort och fortsättningsvis gör för att hålla basservicen intakt och nära invånarna.

Denna del, välfärdscentret kan mycket väl vara en verksamhetspunkt i den Åboländska tvåspråkiga social- och hälsovårdscentralen när den modellen är klar.

I lördagens ledare lyfter Tom Simola upp en oro över Pargas förberedande arbete med samlandet av social- och hälsovårdens funktioner till ett välfärdscenter. Det Pargas har gjort och fortfarande gör är att forma om den delen av social- och hälsovården som behöver finnas som närservice.

Social- och hälsovård är så mycket mer än specialsjukvård och hälsovård med dyra apparater. Basdelen behöver finnas som närservice för dem som behöver den som mest. Det handlar om familjerna, barn, unga och de äldre i samhället.

Att man tar sig till Åbo på 20 minuter är utopi. Alla invånare är inte bilburna och många behöver använda allmänna transportmedel. En stor del av våra invånare, över 3000 personer, bor bakom många färjor.

Deras resa till närmaste social- och hälsovårdscentral kan ta långt över två timmar. Skärgårdens hälsostationer har begränsat serviceutbud, men erbjuder närservice i samarbete med Pargas hälsostation.

Välfärdsområdet kommer snart att ta över verksamheten. Vi i Pargas förstår mycket väl idén och behovet av en framtida tvåspråkig social- och hälsocentral.

Särskilt den mer krävande vården behöver bredare axlar. Just nu finns det dock väldigt lite konkret på plats i Åbo, en utveckling av en social- och hälsovårdscentral kommer förutsätta större byggprojekt, ny verksamhet och rekrytering.

År 2023 är snart här och vi som beslutsfattare i Pargas har nu som uppdrag att säkra basservicen för våra invånare.
Det gäller basdelen av social- och hälsovården, den som väldigt många påtalat att bör finnas som närservice även i framtiden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter