Förflytta dig till innehållet

Pargas Arkea-affär från i somras under Konkurrens- och konsumentverkets lupp

Arkea-beslutet. Patrik Nygrén presenterade i egenskap av stadsdirektör bakgrunden till affärsöverlåtelsen av kosthållet till Arkea innan den allmänna diskussionen under fullmäktigemötet den 6 juni i år. Foto: Mikael Heinrichs


Stadens affärsöverlåtelse av kosthållet till Arkea, där Pargas samtidig blev en delägare intresserar  Konkurrens- och konsumentverket KKV till den grad att de som övervakande myndighet har begärt in ett utlåtande av staden. Det handlar inte om ett besvär som inlämnats, utan det är KKV som på eget initiativ utreder frågan.
Från och med årsskiftet ligger tillsynen av offentlig upphandling nämligen på deras bord – och trots att affärsöverlåtelserna i de andra delägarkommunerna eller -samkommunerna inom Arkea är så gott som identiskt uppbyggda är fallet i Pargas intressant.
– Vi har utgått från att det inte handlar om en traditionell upphandling i och med att det är en affärsöverlåtelse och alla anställda jobbar vidare och staden blir delägare i bolaget, konstaterar stadsdirektör Patrik Nygrén som för stadens del undertecknat svaret på KKV:s begäran.
I och med det hade man från stadens sida räknat med att affärsöverlåtelsen kan ske som ett in house-köp och man förde långa förhandlingar med både Åbo stads koncern och diskuterade med andra delägarkommuner.
– Jag antar att KKV kommer att begära kompletteringar till vårt svar och det är intressant att se hur de tolkar saken. Det är viktigt att vi får klarhet i den här frågan, säger Nygrén.
Om KKV anser att affärsöverlåtelsen inte har gått rätt till kan det bli aktuellt med både repressalier och få långt gående konsekvenser också för andra kommuners del än Pargas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter