Förflytta dig till innehållet

Pargas är inte företagsvänligt

Åbo Underrättelsers logo

Samarbetet mellan Pargas stad och de lokala företagen har i åratal fått underkänt betyg i olika enkäter. De saker som irriterar är ofta små saker, som kan verka obetydliga för staden, men inte för företagen. Av de små sakerna uppstår en negativ feeling. 

Stadsdirektören har undrat hur det kan komma sig att företagsklimatet i Pargas är dåligt. Pargas hälsar ju blivande företagare välkomna. Välkommen att starta ett företag i Pargas! Du får gärna investera, aj du har redan köpt en affärslokal, vad bra. Bara att sätta igång, hoppas du klarar dig genom coronan, fastän du måste ha stängt. Aj, jo, vi glömde att säga: gör inte det misstaget att du sätter upp en skylt som avbildar en matportion. Sådant passar inte i stadsbilden i Pargas.

husvägg med en skylt om pizzor
Olämplig skylt? Foto: Privat


Varför anmälde du dej inte som arbetslös som andra invandrare, så skulle vi ha fått ha vår stadsbild orörd? En tusenlapp i kostnader för att få ansökningen och besväret gjort? Du ska inte klaga, varför kom du till Pargas?

Miljö- och byggnadsnämnden behandlade på onsdagen ett besvär mot byggnadsinspektörens beslut enligt vilken en pizzainnehavare bör avlägsna sina reklamskyltar från husväggen på Strandvägen. Motiveringen var att skyltarna inte passar in i stadsbilden eftersom de avbildar matportioner. Nämnden beslöt enligt stadsjuristens föredragning att förkasta fastighetsbolagets besvär.

Nämnden var alltså av den åsikten att företag i Pargas inte får avbilda sina produkter på en reklamskylt, åtminstone inte om den avbildar mat. Endast Folke Pahlman anmälde avvikande åsikt på mötet. Under årens lopp har samma byggnad alltid varit full av olika reklamskyltar, t.o.m. hela gavelväggen har varit målad som en enda reklam och nu menar man att en skyddad byggnad inte får inhysa en modern pizzarestaurang med sedvanlig löstagbar mindre reklamtavla.

Vad är byggnadsinspektionens viktigaste uppgift? Är det a) att fungera som polis, åklagare och domare, eller b) att hjälpa invånare och företagare att förverkliga sina drömmar? Företagsklimatet i Pargas har under en lång tid varit dåligt på grund av byggnadsinspektionens och stadsjuristens agerande. Politikerna oberoende av parti har agerat gummistämpel för att man inte har vågat uttrycka avvikande åsikt. Som jämförelse har jag min ursprungliga hemkommun Kimitoön där företagsärenden alltid har bemötts positivt. Kimitoöns byggnadsinspektion har också i de ärenden jag följt med agerat mycket smidigt och därför är företagarnas samarbete med kommunen gott.

Om partierna i Pargas har företagsamhet i sina valprogram så kan de gott arkivera programmen i en mapp efter valet. De har nämligen ingen strategi med åtgärder hur läget skulle förbättras. Ja, varför jag inte är kandidat i kommunvalet? Därför att jag skall kunna fortsätta fungera som ombud för företag utan att behöva tänka på om jag trampar någon politiker på tårna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter