Paret Sonck skyndar långsamt på radion
Makarna Soncks förändringsarbete på Ålands radio och tv kommer att ske eftertänksamt och på lång sikt, med kortsiktiga delmål på vägen.
Det försäkrar paret, som nu hunnit göra sig hemmastadda på Åland och sin nya arbetsplats.
– Jag upplever att personalen hoppas på en förändring. Samtidigt vill vi inte komma in som en ångvält och vända upp och ner på allting, säger chefredaktören Heidi Grandell-Sonck.
Heidi Grandell-Sonck
Yrke: Nytillträdd chefredaktör för Ålands radio och tv.
Kommer senast från: en tjänst som producent på Svenska Yles grävande redaktion.
Ålandskoppling: Har tidigare sommarvikarierat på Ålands radio.
Flytten till Åland har gått smidigt, faktiskt bättre än väntat. Barnen trivs på dagis och i skolan och Fredrik Sonck och Heidi Grandell-Sonck känner att de blivit väl emottagna som ny vd respektive chefredaktör för Ålands radio.
– Det har känts bra, det är ett bra gäng här på radion. De verkar ivriga och tycka att det är skönt med något nytt. Det finns en förväntan, säger Heidi Grandell-Sonck.
De duckar inte för att prata om förra årets turbulens på redaktionen. Tvärtom tar de själva upp ämnet, och påpekar att förbättringar av arbetsmiljön är en ständigt pågående process.
Fredrik Sonck
Yrke: Nytillträdd vd för Ålands radio och tv.
Kommer senast från: En tjänst som kulturchef på Hufvudstadsbladet.
Ålandskoppling: Har tidigare arbetat på Nya Åland.
– Det är ingen hemlighet att fjolåret var tungt. Men det känns som att man börjar komma vidare från det, även om mycket arbete återstår fortfarande. Vi tar det bit för bit, säger Fredrik Sonck.
Taggad personal
Heidi Grandell-Sonck, som kommer senast från en tjänst som producent för Svenska Yles grävgrupp, håller med om att det finns ett starkt engagemang hos personalen att gå vidare från det som har varit.
– De är taggade på att ge ålänningarna bra public service och det är a och o för att komma vidare.
Som tidigare grävproducent hoppas hon kunna förverkliga radions tidigare vision om mer grävande journalistik. Men den uppgiften är inte helt lätt att uppfylla, konstaterar Grandell-Sonck.
– Jag hoppas på det, men det beror mycket på personalsituationen. Just nu har vi två vakanta tjänster och mycket går ut på att överleva dagen.
Närmare publiken
Det är public service-uppdraget och hur man ska utföra det på bästa sätt som är centralt, menar de – och även om kärnan i uppdraget är detsamma i Helsingfors som på Åland finns det vissa skillnader i hur publiken förhåller sig till det.
– Jag upplever att ålänningarna känner ett starkare ägarskap i sin public service och det är positivt att diskussionen kring uppdraget hålls levande och att det kommer önskemål och tips. På så sätt kanske det finns en närmare relation mellan public service och publiken här, säger Heidi Grandell-Sonck.
– I huvudstadsregionen bor det över en miljon människor. Om det byggs en ny skola i ett område är det inte säkert att det nämns av något medium överhuvudtaget. Men här skulle det inte gå obemärkt förbi, säger Fredrik Sonck som nämner att man även i större spridningsområden börjar jobba mer och mer med att rapportera om både stort och smått.
– Man har lärt sig mycket av traditionell lokaljournalistik även i storstadsregionerna. Mindre nyheter behövs i mixen, sådant som folk pratar om helt enkelt. Och sådant har alltid lokala medier varit väldigt bra på.
– Dessutom ska man som journalist aldrig känna sig ”för fin” för att rapportera om väldigt lokala saker, fyller Heidi Grandell-Sonck i.
Som journalistkollega har jag fått intrycket av att förväntningarna på er är ganska stora, både från allmänheten och i branschen. Upplever ni någon press, och hur handskas ni i så fall med den?
– Jag tror att den pressen i så fall ger med sig ganska snabbt av sig själv. Vi känner ingen stress med att visa framfötterna, och dessutom gör vi det här tillsammans med resten av personalen. Det är ju inte vi som ska lysa, säger Heidi Grandell-Sonck.
Förändringar inte permanenta
Fredrik Sonck menar att ingen förändring är permanent och att mycket av förändringsarbetet handlar om att lyssna, diskutera och kompromissa.
– En lärdom jag tog med mig från Hufvudstadsbladet är att det alltid går att ta ett steg framåt eller ett steg tillbaka. Journalister är överlag också väldigt förändringsvilliga, sedan kanske det finns olika tankar kring hur förändringen ska gå till.
Privat har de tre barn tillsammans och familjelivet tillåter inte allt för långa jobbdiskussioner kring middagsbordet.
– Vi pratar nog väldigt lite Ålands radio hemma. Det kanske blir mer andra mer generella journalistiska diskussioner i så fall, säger Fredrik Sonck.
Hur mycket samarbetar ni på jobbet? Har ni känt någon oro för att det inte ska fungera?
– Vi jobbar en del ihop, men främst kring strukturella frågor och hur verksamheten ska utvecklas. De dagliga publicistiska besluten fattas av mig. Jag kände kanske lite oro för att vi skulle ha väldigt olika åsikter om vissa saker och att det skulle märkas på redaktionen, men det har inte varit något problem. Än har vi inte tröttnat på varandra i alla fall, säger Heidi Grandell-Sonck och skrattar.
Stefan Öhberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.